Edukativni skup o bezbednosti vozača traktora

Traktori na putu i bezbednost vozača bile su teme edukativnog skupa namenjenog poljoprivrednicima, koji su Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i lokalni Savet za bezbednost u saobraćaju organizovali u petak, 14. oktobra, u sali SO Aleksinac.

Statistika pokazuje da vozači i putnici na traktorima  čine osam posto  od ukupno poginulih lica u  saobraćajnim nesrećama na javnim putevima u Srbiji, a u centrlanoj i južnoj Srbiji taj odnos  je  čak dva i po puta veći. Iz Agencije poručuju da su najčešći uzroci saobraćajnih udesa vožnja u pijanom stanju, tehnička neispravnost traktora, loša signalizacija na vozilu, kao i nekorišćenje rotacionog žutog svetla, trouglastog znaka za kretanje sporog vozila i slično.

– Osim tih tehničkih stvari, značajan problem je i ponašanje vozača traktora u saobraćaju. Veoma je važno da se i vozači ponašaju u skladu sa propisima, a sa druge strane, da svoje traktore drže u potpuno ispravnom stanju. Mora postojati i razvijena svest o rizicima kojima se izlažu i vozači traktora  i svi ostali učesnici u saobraćaju, jer vozači traktora nisu uvek jedini krivci u nesrećama. Mi edukujemo i ostale vozače i skrećemo pažnju koliko je važno da jedni druge razumeju u saobraćaju – napominje savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Milić.

Tragični primeri, nažalost, pokazuju koliko je rizično da se deca igraju kraj traktora i voze ih bez prethodne obuke, dodaje on, a roditelje savetuje da svoju decu drže dalje od ovih poljoprivrednih mašina.

– Brojni primeri su da su deca stradala zbog vožnje traktora bez vozačke dozvole ili tako što ih je nagnječio traktor. Poruka Agencije za bezbednost saobraćaja i drugih institucija u Republici Srbiji je da roditelji, dede i svi ostali veoma vode računa o deci i da ih ne približavaju traktoru i izlažu opasnosti, jer se zaista dešavaju saobraćajne nezgode i nesreće uopšte gde deca stradaju u takvim situacijama.

Predstavnici republičke Agencije podelili su prisutnim učesnicama edukacije i fluorocetne, odnosno obeležavajuće  prsluke.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =