Edukacijom do kvalitetnijeg izveštavanja o nasilju nad ženama

Aleksinački mediji radio „Radio Aleksinacˮ, sajt „Alpressˮ, mesečnici „Al novineˮ i „Novosti jugaˮ veliku pažnju poklanjaju edukaciji svojih kadrova kada su u pitanju savremene teme i društvena dešavanja. Novinari ovih redakcija Dijana Borojević, Milan Vlajić i Stefan Živković prisustvovali su trodnevnom stručnom skupu „Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama” koji je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK.

Trenerice i predavačice na skupu bile su Nadežda Budimović, glavna i odgovorna urednica nedeljnika „Grad” iz Kruševca i članica Izvršnog odbora NUNS, Miljana Nešković, novinarka i članica grupe „Novinarke protiv nasilja prema ženama”, aktivistkinja Marija Lukić i Snežana Jakovljević, aktivistkinja i predsednica Udruženja žena „Peščanik”.

Miljana Nešković je održala tri zanimljiva predavanja o odgovornom novinarstvu, etičkom izveštavanju o nasilju nad ženama i o tome kako treba pristupiti žrtvama nasilja. Podsetila je da su „Novinarke protiv nasilja prema ženama” objavile „Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama”. Cilj smernica je da se poboljša kvalitet izveštavanja o ovoj temi, razreše dileme s kojima se često susreću novinarke i novinari, ali i da se izbegne ili makar umanji nivo traumatizacije žena sa iskustvom nasilja, koja nastaje kao posledica izloženosti javnosti.

Novinari aleksinačkih medija osim što su imali prilike da se upoznaju sa zanimljivim predavanjima razmenili su svoja iskustva o ovoj temi sa kolegama iz Trstenika, Čačka, Varvarina, Doljevca i Kruševca.

Održavanje stručnog skupa „Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama” finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

sixteen − nine =