Едукацијом до квалитетнијег извештавања о насиљу над женама

Алексиначки медији радио „Радио Алексинацˮ, сајт „Алпрессˮ, месечници „Ал новинеˮ и „Новости југаˮ велику пажњу поклањају едукацији својих кадрова када су у питању савремене теме и друштвена дешавања. Новинари ових редакција Дијана Боројевић, Милан Влајић и Стефан Живковић присуствовали су тродневном стручном скупу „Јачање капацитета локалних медија за извештавање о насиљу над женама” који је организовао Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК.

Тренерице и предавачице на скупу биле су Надежда Будимовић, главна и одговорна уредница недељника „Град” из Крушевца и чланица Извршног одбора НУНС, Миљана Нешковић, новинарка и чланица групе „Новинарке против насиља према женама”, активисткиња Марија Лукић и Снежана Јаковљевић, активисткиња и председница Удружења жена „Пешчаник”.

Миљана Нешковић је одржала три занимљива предавања о одговорном новинарству, етичком извештавању о насиљу над женама и о томе како треба приступити жртвама насиља. Подсетила је да су „Новинарке против насиља према женама” објавиле „Смернице за медијско извештавање о насиљу према женама”. Циљ смерница је да се побољша квалитет извештавања о овој теми, разреше дилеме с којима се често сусрећу новинарке и новинари, али и да се избегне или макар умањи ниво трауматизације жена са искуством насиља, која настаје као последица изложености јавности.

Новинари алексиначких медија осим што су имали прилике да се упознају са занимљивим предавањима разменили су своја искуства о овој теми са колегама из Трстеника, Чачка, Варварина, Дољевца и Крушевца.

Одржавање стручног скупа „Јачање капацитета локалних медија за извештавање о насиљу над женама” финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + ten =