Два председника у Великом Дреновцу, Алексинчанин конкретнији

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић данас је посетио месну заједницу Велики Дреновац где се састао са мештанима овог села. Овом приликом присутан је био и председник Нишке градске општине Црвени Крст др Мирослав Милутиновић.

Председник Радичевић је најпре обишао тамошњу цркву и тај део насеља где се на лицу места упознао са захтевима грађана када је у питању уређење локалног пута, водотокова и гробља. Представници тамошњег црквеног одбора су првог човека општине упознали са једним проблемом који треба да реше.

− Предлог који има црква и црквени одбор у Великом Дреновцу је тај да део поклоњене имовине, 25 ари, од Стојановић Витка треба да приведемо својој намени, да уредимо. Ми смо очистили терен од високог растиња, остало је сада само ситно растиње и ту треба да дође грађевинска машина која ће да поравна тај део да би могао адекватно да се користи. Да се направи неки дечији мобилијар, игралиште да се направи за одбојку, кош да се постави, да деца више долазе у цркву, да се осећају угодно, пријатно. Тако да је то највећи проблем код нас − објашњава Зоран Виденовић, председник одбора.

Мештани Великог Дреновца и околних насеља, а нарочито њихова руководства, очекују од данашњег састанка макар да се реши део проблема који су они изнели испред руководства двеју општина.

− Упознали смо председника са проблемима у нашем селу. Са недостатком простора за дечији мобилијар, са проблемима на згради Дома културе, са проблемима на сеоском, односно главном асфалтном путу и са недостатком простора на сеоском гробљу и тако даље. Сврха посете је да покушамо да спојимо две општине, јер смо ми овде погранично село и у овом нашем селу има доста становника нишке општине и да општина Црвени крст мало учествује у решавању проблема у нашем селу − каже Роман Редкин, председник месне заједнице Велики Дреновац.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је сумирао захтеве данашњих разговора у Великом Дреновцу оценивши их као реалним и наговестио њихово решавање у наредном периоду.

− Обишли смо путеве на самој територији Великог Дреновца. Имамо још пар путева неке дужине, нешто преко 1000 метара које треба додатно да уредимо и да посипамо или гребаним асфалтом или одговарајућим материјалом. Две трећине путева је већ завршено, а остало је деоница још око један километар, што смо договарали за следећу годину. Поред тога потребно је очистити канал који пролази поред цркве пошто је поприлично запуштен и урасао. Већ тридесетак -четрдесетак година нема воде, али да би спречили неке евентуалне поплаве, ући ћемо у реализацију тог пројекта – казао је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Након обиласка зграде Дома културе који је у већем делу реновиран и у коме су просторије Удружења жена „Видовданке”, а које ту имају сталну поставку, председник Радичевић је указао на још један проблем који треба решити.

− Трећа ставка је око самог Дома културе, пошто има неких оштећења на самој бини, продире им вода у подрумске просторије, које су изузетно лепе и треба их сачувати. Пробаћемо да, ако не до краја године, већ почетком наредне године решимо и тај део. Све у свему, захтеви нису велики и реални су − најавио је председник.

Радичевић је посебно исказао интересовање за један пројекат који је намењен најмлађима и за који он мисли да је његово решавање веома значајно.

− Обишли смо и пар локација које су и сами мештани предлагали за дечје игралиште, односно за дечји мобилијар. Имамо основа, и те како, да изградимо једно дечје игралиште из разлога што има деце и само насеље у задњих пар година, поготово од короне повећава се број становника и досељују се, односно враћају се породице да живе овде. Заједно са децом. Имамо једну породицу са деветоро чланова − казао је он.

Два председника општина, Алексинац Далибор Радичевић и Нишке градске општине Црвени Крст др Мирослав Милутиновић, су разменили мишљења о темама које су интересантне за грађане Великог Дреновца, алексиначког села које се граничи са Градом Нишем и у коме своје некретнине има значајан број Нишлија. Овдашње житеље посебно мучи јавни превоз.

− Тема разговора са мојим колегом из градске општине Црвени крст је нешто што нас заједно повезује јесте јавни превоз, пошто јавни превоз на територији Општине Алексинац није у довољној мери развијен. Потрудићемо се да у наредном периоду то што више побољшамо. Велики Дреновац се наслања и на општину Црвени Крст и на сам град Ниш, а део становника је везан за град, што послом или школом, па требамо побољшати ту мрежу јавног превоза и повезивања између две општине – завршио је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Мештани, учесници разговора, који су госте дочекали срдачно како и доликује, уз народну ношњу, погачу и со, и на крају са радним ручком изразили су задовољство договореним и кажу, ако пола од овог буде урађено онда се данашњи састанак може оценити као успешним. Завршетак пута кроз Велики Дреновац према Нишу биће урађен следеће 2024. године, што је и буџетом предвиђено.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =