Дружење у славу дечије писане речи

Велика сала алексиначког Дома културе по 26. пут је била стециште где су се окупили учесници Књижевних сусрета „Гордана Брајовићˮ, који су намењени ствараоцима за децу и добили су назив по књижевници и новинарки пореклом из села Суботинац.

На овогодишњем конкурсу за награду „Гордана Брајовићˮ пристигло је 19 дела, а стручни жири је за лауреата изабрао Јовицу Тишму, аутора књиге „Био једном један страхˮ. Жири је наградио и школарце који су у више категорија учествовали на конкурсу. Они су своје поетске радове слали у категоријама по узрастима млађи и старији основци, као и средњошколци.

‒ Јовица Тишма у књизи „Био једном један страх” обликује хумористичне, стилски и графијски пажљиво дотеране приче „за нестрпљиву децу” о поетском креирању мотива, сижеа и јунака током процеса настајања уметничког дела. У тој игри стварања, аутор и јунаци имају истоветан статус: поверена им је и приповедачка и редакторска улога, што је отворило простор за пародијске и нонсенсне обрте и жанровска поигравања, односно, за истовремено приближавање и удаљавање одбајке, кратке приче и прелазак на још краћу приповедну форму–причицу у циљу израд етумача „чудних” речи на крају књиге. Особене уметничке концепције, са посебним тежиштем на придавању значаја речима, јер на умећу речи почива литерарни свет, књига прича „Био једном један страх” заузима значајно место у српској књижевности за децу и младе ‒ закључио је у образложењу жири.

Заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић, на почетку програма  је поручила да је ова традиционална манифестација оправдала свој циљ, окупљајући из године у годину све већи број учесника, литерарних стваралаца из Србије и земаља из окружења, а док је трајао програми уручење награда, на великом платну уз подсећање на добитнике награде „Гордана Брајовићˮ смењивале су се слике познатих српских писаца за децу и омладину који су овековечили ове књижевне сусрете.

Организатор фестивала је и ове године Центар за културу и уметност Алексинац, док су Општина Алексинац и Вечерње новости, некадашња редакција Гордане Брајовић, покровитељи Фестивала.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 4 =