Други протест „1 од 5 милиона” у Алексинцу

Друго протестно окупљање грађана Алексинца под називом „1 од 5 милиона” почело је на платоу испред Дома културе. Окупљеним грађанима се као и на првом протесту обратила Јелена Рајић и обавестила присутне да ће на следећем протесту бити постављена кутија у коју ће незадовољни грађани моћи да стављају своје исписане захтеве, личне, породичне, родитељске и сваке друге проблеме, а да ће та кутија након завршетка протестне шетње бити остављена испред врата општине.

Jelena Rajic‒ То је једини начин да се дође до њих али верујем да као што нас ни до сада нису удостојили и саслушали, то неће учинити ни овог пута. Молим вас да у својим примедбама које будете стављали у кутију покажете да ми нисмо тамо нека некултурна руља како нас називају, већ да смо фин и културан свет. Морамо да им покажемо да нико не сме да злоупотреби власт и узурпира право грађана – рекла је Јелена Рајић и додала да свако ко се лати посла да води народ мора да зна да је он у служби грађана и само у служби грађана и да то важи и за председника општине који је само први међу једнакима.

Алудирајући на почетак кампање „Будућност Србије” и посете председника Вучића Алексинцу, глумица Јасмина Радовановић је окупљеним грађанима честитала јер је будућност почела у њиховом граду и истакла да се вечерас обраћа у име слободних грађана Србије и будућности деце.

Jasmina Radovanovic‒ Мој посао је да адаптирам бајке и да их глумим деци, али постоји један човек кога вечерас намерно нећу именовати а који је неприкосновен у причању бајки. Он седам година на нама тренира причајући бајке а тридесет година живи бајку без иједног сата радног стажа. Тај човек је почео да замењује тезе и у Лесковцу је изјавио да су они пример устале пристојне Србије а да смо ми олош, друштвени талог, шљам и лажна елита – рекла је Јасмина Радовонавић уз напомену да су окупљени грађани људи чистог срца, људи који не дају лажна обећања, људи који немају лажне дипломе и докторате.

Hа крају свог обраћања Јасмина је послала поруку колегама глумцима рекавши да им убудуће због тога што мисле својом главом нико неће моћи да забрани да играју у било ком граду па и Алексинцу јер грађани од њих то очекују а окупљене упозорила да пазе док шетају да се случајно неком локалном моћнику, удворици не појави идеја да име њиховог града промени и преименује у Ћустендил због неког будућег, потенцијалног грађанина Алексинца.

Адвокат Стеван Метејевић је рекао да су ово протести обесправљених, понижених и опљачканих грађана на рубу егзистенције и да је улица једино решење, јер је по њему борба кроз институције система, против оних који су нас вратили у деведесете, постала апсурдна.

‒ Од пре двадесет година када сам као гимназијалац говорио на протестима против Милошевићевог режима до данас ништа се променило није. Зло је узело само већи облик. Било нам је лоше тада, али данас нам је горе и даће Бог да нам ови протести буду и последњи у нашим животима – завршио је своје обраћање Матејевић.

Грађани, а према речима организатора било их је преко 300, су потом формирали колону и кренули истом маршрутом као и претходне недеље. Ново протестно окупљање најављено је за петак 8. март.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 2 =