Алексинчани у филму о Вронском

Документарно – играни филм „Српски гамбит: Звезда и смрт грофа Вронског” чије је снимање почело у децембру 2017. године у Горњем Адровцу и манастиру Свети Роман синоћ је премијерно приказан у Музеју Југословенске кинотеке. Реч је о научно-популарном приказу биографије Николаја Николајевича Рајевског, руског добровољца у Српско-турском рату. Сценариста Јевгениј Баранов и редитељ Михаил Јолкин су учешће Рајевског у борбама и његову погибију на Голом брду код Горњег Адровца приказали у ширем историјском контексту руског добровољачког покрета у оквиру којег су хиљаде грађана царске русије притекли у помоћ Србима. Пројекцији у сали старе кинотеке присуствовала је и директорка Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин.

‒ Филм је веома интересантан и заснован је на подацима и истраживања наших и руских историчара а оно што је мени до ове пројекције било непознато је прича око доласка генерала Черњајева у Србију. Иако му је цар забранио одлазак на српско ратиште, Черњајев ипак пред хапшење одлази у Србију где је дочекан као велика руска помоћ ‒ преноси своје утиске Маја Радоман Цветићанин.

Аутори филма су истраживали и како је Рајевски постао Толстојев гроф Вронски. Користећи доступне, али и мало познате податке, повезујући судбине, карактере и изглед јунака романа и реалног учесника тих догађаја, они су испричали реалну историју смрти једног од најпознатијих ликова светске књижевности.

‒ Ја сам стекла утисак да обичан Рус не повезује Рајевског и Вронског док се код нас у Србији о томе уопште не поставља питање. Управо тим митом да је Рајевски Толстојев Вронски филм и почиње и то кроз причу нашег публицисте Будимира Поточана који је својим вишегодишњим истраживањима доказао да је Рајевски послужио као предложак за лик Вронског у роману „Ана Карењина” ‒ каже наша саговорница.

Улогу грофа Вронског игра Милош Биковић а у филму се појављују и Алексинчани, професор историје Зоран Стевановић и свештеник Горан Митић.

Филм који је реализован под покровитељством министарстава културе Србије и Руске Федерације у Алексинцу ће бити приказан у августу ове године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 5 =