Драге даме, срећан Осми март!

Данашњи дан, Осми март, посвећен је женама и код нас се обележава више од једног века, док се у свету званично обележава око 50 година.

Међународни дан жена се данас у свету обележава разним манифестацијама, као подсетник на борбу жена за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Овај посебан датум, Осми март, представља празник којим се симболично обележава борба за друштвена права жена. Славе се и достигнућа за која су се избориле жене током претходног века, али подсећа на то да борба није престала.

Међународни дан жена обележава се 8. марта широм света, у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и марш више од 15.000 жена у Њујорку, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. Први пут је обележен 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, када је више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање.

У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а Уједињене нације су 8. март званично прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 4 =