Др Живадиновић: Зашто у Нишу може, а у Алексинцу не

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић већ дуже време указује на значај вакцинисања и отворено говори о интересима лобија који углавном износи ненаучне податке у наметању својих ставова против вакцине. О томе сте могли да прочитате у првом делу интервјуа обајвљеног јуче.

Овај алексиначки доктор је сумњичав био и када се доводило у питање поузданост и безбедност енглеско-шведске вакцине.

− Ја сам Вам рекао, чим је почело прво дрвље и камење да пада на ту вакцину, да ми је све то јако сумњиво. Заправо се ради о фирми која је одлучила да без профита одради ту вакцину и они су то заиста урадили. Та вакцина је смешно јефтина и нормално они који треба да зараде на другим вакцинама они су пуштали вести које нису биле утемељене. На жалост политика је ту, да ли политика или економска политика, превладала и нормално сада је народ збуњен и слуђен и то ништа није чудно. Ја разумем људе, нису упућени у материју и све је то за очекивати, али мени је као епидемиолигу било најсмешније када сам чуо да та вакцина изазива згрушавање крви и не знам какве проблеме са коагулацијом, а заправо када оболите од короне 31 посто оболелих, мислим да је то цифра до које су дошли научници, има проблеме са коагулцијом, а овамо смо имали једног на милион или два према милион. Према томе, све су то биле смешне приче – објашњава др Живадиновић.

Наш саговорник наводи један врло заниљив пример.

−Неко је скоро израчунао, немојте ме држати за реч, мислим да од 160.000 људи када попије воду један умре. Јел то некакав закључак, није. Сви пијемо воду, је л тако? Неко ће умрети од нечег другог, а овде не да нико није умро, него свако има неки здравствени проблем због кога може да се деси да има проблем са коагулацијом, а то сигурно није вакцина − констатује овај епидемиолог.

Др Живадиновић каже да се вакцина нажалост третира као и свака друга роба. Државе света су препустиле тржиште лекова тржишним условима и то је довело до овакве ситуације.

− Када би производња лекова била под државном контролом у читавом свету до тога не би долазило. Значи, онај ко произведе нешто улаже милијарде евра у то годишње. Ево рецимо Русија. Русија је прва избацила вакцину, зато што је огромне паре уназад улагала у неке сличне вирусе из те групе и онда када је дошло до појаве овог вируса они су на име свих тих стечених знања и огромних пара које су улагали годинама успели да створе вакцину у најкраћем могућем року. Сада ево имамо ту вакцину која је врло актуелна и ефикасна − објашњава др Живадиновић.

Наш саговорник је сагласан са идејом о организовању пунктова за вакцинацију по нашим селима, како би се повећао број вакцинисаних у општини Алексинац.

− Ми смо послали и званичан захтев и пре тога више пута незванично разговарали са колегама из Института за јавно здравље у Ниша и са вишим инстанцама. Очекујемо да чим буде довољно вакцина да нам то дозволе. Да су то дозволили раније ми бисмо вакцинисали много већи број људи. Није проблем вакцинисати људе, проблем је имати дозволу да се крене по селима. Видите да је Ниш кренуо и ја сам у нашем допису институту написао не да тражим само да нам одобре вакцинацију по селима, већ да изједначе грађане општине Алексинц са грађанима Ниша. Зашто тамо може, а овде не може, која је разлика? − упитао је др Живадиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 8 =