Др Живадиновић: Прича у медијима о Астра-Зенеки су нечији интереси

Прашина која се дигла у медијма, а затим у појединим земљама и обустава давања вакцине „Астра-Зенекаˮ, додатно су збуниле оне неодлучне када је у питању вакцинисање. Европска агенција за лекове покренула је истрагу поводом навода о могућој вези између вакицне Астра-Зенека и згрушавања крви код особа које су је примиле. Вакцинацију овом  оксфордском вакцином су прекинуле углавном земље које припадају ЕУ, међу њима је и Данска. Дански здравствени стручњаци казали су да тренутно „није утврђено да постоји веза између вакцине и крвних угрушакаˮ.

У Србији за сада нема таквих назнака. Епидемиолог професор др Зоран Радовановић је по наводима агенција и медија изјавио да сумње у вакцину Астра-Зенека нису доказане, и позвао да се са оценама сачека још неколико дана када ће бити све разјашњено. Он је још и додао да би се изненадио уколико то није „лажни алармˮ, уз нагласак да у Србији, за сада, немамо „стварне индицијеˮ да постоје нежељена дејства од оксфордске вакцине.

Од свог колеге изречитији је био алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић кога смо замолили да за наш медиј да свој коментар када су у питању дешавања око ове вакцине.

− Када ме питате о Астра-Зенеки разумем питање јер се у медијима може свашта прочитати. Морам да кажем, да је једно што пишу медији,а друго стварност. Ми до сада нисмо имали ни један озбиљан проблем са Астра-Зенеком на вакцинисању. Такође, када гледамо шта каже струка и наука, ни на светском нивоу није утврђена повезаност Астра-Зенеке са било којим озбиљнијим здравственим проблемом у односу на оне које дају друге вакцине. Могу да кажем да сматрам лично да је цела ова прича око Астра-Зенеке у медијима заправо заснована на нечијим интересима − каже др Живадиновић.

Он је и појаснио зашто претпоставља да су у питању и нечији интереси, који нису само здравствени.

− Вакцина фирме Астра-Зенека је пројекат који је замишљен да буде без профита и зато је та вакцина и најјефтинија. То веровтно некоме не одговара и зато се можда стимулише оволики број написа који иду супротно од здраве логике, од запажања на терену. Заиста нема ни једног разлога сумњати у било коју вакцину и било коју њену компоненту да може изазвати не знам шта – сматра наш саговорник.

Др Живадиновић не негира да су могуће неке благе нежељене појаве, али су оне ретке и овде у Алексинцу нису забележене код оксфордске вакцине.

− Тачно је да су могуће алергије. За све ово време ми смо имали једну озбиљнију алергију која је веома лако прошла, једну уртикарију по читавом телу и ништа више од тога. Код једног пацијента смо од кинеске вакцине добили такву реакцију, али то је све банално. На оволики број вакцинисаних то је заиста ништа − категоричан је овај епидемиолог.

Можда нашем саговорнику  даје за право и информација коју је објавио портал Би-Би-Си (ББЦ) на српском 13. јануара ове године.

„Иако државе нису саопштиле колико су платиле до сада одобрене и набављене вакцине, верује се да Фајзерова доза кошта око 17 евра, Модернина око 28 евра, а најјефтинија је Оксфорд/АстраЗенека – око 3,5 евра по дозиˮ – стоји поред осталог у том напису.

Наравно, праву истину би требало да да струка на светском нивоу, а такође и у Србији. Тако би се отклониле сумње о исправности ове вакцине, а и оне сумње да некоме смета цена ове британско-шведске вакцине произведене у Индији.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 6 =