DZ i bolnica

Др Живадиновић: Нови закон највероватније удружује Дом здравља и болницу

Нова законска решења која ће настати сходно Закону о здравственој заштити кога је прошлог месеца усвојила Народна скупштина Србије утицаће и на организовање и рад здравствених установа на подручју општине Алексинац. Овдашње здравство највероватније очекује поновно уједињење у један здравствени центар који је функционисао до почетка 2014. године.

Јануара те године, а на основу тадашњег Закона, извршена је деоба Здравственог центра „Алексинац” на Дом здравља и Општу болницу. Тада оснивачка права над Домом здравља преузима алексиначка локална самоуправа. Убудуће власник државних здравствених установа биће Република, па се у овдашњој јавности очекује да се поново формира здравствени центар Алексинац.

dr RodoljubZivadinovic‒ Последњи законски рок за доношење плана мреже од стране министра здравља је 11. јануар 2020. године. Ми очекујемо да ће то бити и раније. Планом мреже биће тачно утврђено шта ће се на територији свих општина у Србији оснивати, то јест да ли ће остати Дом здравља и болница као две засебне установе. Ако тако буде онда ће оснивачка права над Домом здравља преузети република, али ми очекујемо да дође до спајања Опште болнице и Дома здравља у једну установу, као што је некада и било – каже др Родољуб Живадиновић, актуелни директор Дома здравља, уз напомену да о овом питању не може детаљније да говори пошто је закон ‘штуро написан’, док је ресорном министру препуштено да планом мреже одреди све остале битне елементе. 

Наш саговорник сматра да унапређење здравствене заштите неће зависити од организационих структура, јер је спајања и раздвајања овдашњих установа било и раније. Он истиче да је до побољшања у здравству већ дошло, а од новог Закона очекује даље унапређење, нарочито када је у питању остваривање права грађана.

‒ Морам да кажем да је и у претходном периоду, без обзира шта се све прича на друштвеним мрежама, дошло до побољшања. За здравствену заштиту сада има много више пара, много мање имамо проблема са набавкама, према томе здравствена заштита је већ доста унапређена. Остаје да се види како ће даље бити унапређивана сходно новом закону – каже др Родољуб Живадиновић. 

Како др Горан Видић, директор Опште болнице, види реформу здравства у Алексинцу, читајте ускоро

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + four =