Допринос Алексинца у очувању српског језика

Данас се обележава Међународни дан матерњег језика. Организација Унеско је још пре неколико годинa предвидела да ће до краја 21. века више од пола светских језика, којих укупно има око 7000, потпуно нестати из употребе.

Имајући у виду да је језик један од најмоћнијих инструмената очувања и развоја материјалног и нематеријалног наслеђа, веома је битно да један народ и заједница сачувају свој језик.

Алексиначка средина може се похвалити активностима којe доприносе јачању свести о значају очувањa матерњег језика, књижевног, стандардног, али и дијалекта. У прошлој години у овдашњим установама представљене су три публикације, које се баве овом темом. То су допуњено издање књиге „Говор Алексиначког Поморавља” аутора др Недељка Богдановића, који је коаутор и „Речника Алексиначког Поморавља”, као и „Алексиначки језички поучник” професорке Маје Радоман Цветићанин.

У нашем граду се већ неколико година одржавају „Дани Тихомира Ђорђевића”, који имају за циљ очување културног наслеђа, па и језичког. На прошлогодишњој манифестацији појавило се и неколико врсних познавалаца језика, који су у својим порукама јасно истакли значај очувања српског језика за опстанак нашег народа. Тада је др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, напоменуо да језик представља златни прстен који окупља цео српски народ.

Професор др Слободан Реметић, директор Института за српски језик Српске академије и уметности, је поручио да је језик један од камена темељца, носиоца националног суверинитета и континуитета. По његовом мишљењу, још, у језику су сведоци наше прошлости, нашег инентитета и по њему смо своји.

Иначе, Међународни дан језика установљен је 21. фебруара 1999. године од стране генералне скупштине Унеска у циљу промовисања језичке културе и различитости, као и мултилингвизма (вишејезичности). Овај дан се обележава као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Тренутно се у свету говори више од седам хиљада језика. У Србији, у службеној употреби је српски и још 14 језика националних мањина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + two =