Док расте број ковид пацијената, стижу охрабрујуће вести из алексиначког здравства

Вирус ковид је у протеклој години био немилосрдан како према пацијентима, тако и према здравственим радницима. Нападао је и једне и друге, а сметао је и онима трећим, који су имали срећу да се не суоче са Ковидом 19. Многе је заобишао вирус, али нису неке друге болести. У ситуацији када су многи лекари били спречени због оболевања или неопходне изолације лечени су само хитни случајеви, док су они други морали да чекају боља времена.

И док нам стижу вести да се епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац компликује, охрабрујућа је чињеница да су многи алексиначки здравствени радници поново на својим радним местима и на располагању пацијентима. У алексиначкој Општој болници у једном тренутку је било и преко 40 радника заражено вирусом ковид. Сада је ного боља ситуација у односу на месец дана раније.

− Ми сада имамо само шест позитивних. Кажем само шест, јер је било много. Велики број радника, више од пола се вратило на посао. Очекујемо да се у наредних десетак дана и остали врате са боловања, који су били Ковид позитивни. Имамо сада пет радника укупно као испомоћ датих другој установи. Један анестезиолог нам се вратио, један је остао у Клиничком центру Ниш. Имамо две медицинске сестре као испомоћ у Сокобањи у Ковид болници и једног лекара и једну сестру који су у карантину у Геронтолошком центру јединица у Тешици. Тако да ми то можемо сада да поднесемо − каже др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу, говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији међу здравственим радницима.

Др Видић каже да уопште није било једноставно функционисати у таквим условима и због саме чињенице да су тако десетковани слали запослене на испомоћ другим установама.

− Јако је тешко било давати људе на испомоћ, а да при томе имамо и велики број позитивних радника на вирус. Пошто ми преко Министарства добијамо податке и за друге установе, могу да вам кажем да постоје установе које имају по 500 – 600 и преко хиљаду радника, које немају ни једног радника у испомоћи. Ако упоредимо наших пет – шест радиника са укупно 299 запослених и са четрдесетак позитивних, онда се види да смо ми стварно поднели баш велики терет. Али у сваком случају ето код нас се то, та криза, тај врх је на срећу завршен и ми се надамо да неће бити нових овако драматичних бројки као што су биле у претходних месец и по до два − изражава свој оптимизам др Видић.

Бољу кадровску ситуацију најављује и директор Дома здравља епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

− Што се тиче кадрова и у Општој болници и у Дому здравља ситуација се поправља. Људи се враћају, они који су били оболели или су били у изолацији због контакта са оболелима. Тако да су се неки вратили протекле недеље, неки данас и можемо рећи да смо поново малтене комплетни − каже др Живадиновић.

И поред ових побољшања за сада се са сигурношћу не може рећи када ће се у потпуности стабилизовати ситуација у алексиначком здравственом систему, што би подразумевало да све службе и амбуланте раде својим пуним капацитетима. Нажалост, опет се повећава број ковид пацијената, а пошто је то заразна болест, она и хитни случајеви су приоритети. Мада, знатно је већи број људи који умиру од других обољења него од ковида.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 3 =