Добра вест за алексиначке пољопривреднике

Пољопривредници са подручја општине Алексинац су могли до 21. априла да предају захтеве за доделу подстицајних средстава за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава у 2022. години.

Из локалног буџета за ове намене је издвојено 13 милиона динара, а корисник је могао као и прошле године конкурисати за подстицај у оквиру једне или више инвестиција до вредности од 200 хиљада динара.

Како смо незванично сазнали, у предвиђеном року стигло је око 120 захтева којима наши пољопривредници потражују субвенције око 11,5 милиона динара. По овим незваничним бројкама сваки кандидат који има исправну документацију добиће одређена бесповратна средства. Пољопривредницима ће и овог пута бити субвенционисано до 60 одсто инвестиције без ПДВ-а, у зависности од врсте помоћи.

Било је планирано и ове године да се  средства додељују на основу ранг листе која ће бити направљена на основу бодовања по одређеним критеријумима. Судећи по овим нашим незваничним сазнањима ранг листа неће имати утицај.

Сада следи обрада документације, затим излазак комисије на терен, па доношење одлуке од стране Општинског већа и председника. Према нашим слободним проценама пољопривредници општински новац могу да очекују током августа, евентуално септембра. Буџет општине Алексинац је дуги низ година стабилан, тако да највероватније и овог пута неће бити проблема око обезбеђивања средстава.

Иначе, ове године Буџетом општине за субвенционисање набавке опреме, расада и приплодних грла предвиђено је издвајање од поменутих 13 милиона динара. То није све. За субвенционисање осигурања намењено је 600 хиљада, а за едукацију и посету сајмовима и другим скуповима 400 хиљада динара. Укупно из локалне касе за пољопривреду је планирано 14 милиона динара.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 12 =