Дневно и до педесет оболелих, поштујте препоручене мере

Алексиначке здравствене установе које се баве ковидом и током викенда су имале значајан број пацијената. Јуче, у недељу, тестирано је 74 пацијента и скоро сваки други је био позитиван на вирус корона, њих 32. У суботу слична ситуација. Од 128 урађених анализа у 50 случајева је откривено присуство вируса.

Током викенда откривено је преко 80 новооболелих од Ковида 19, док се у претходна два тај број кретао око 50 особа. Анализом последње три седмице приметан је сталан раст оболелих који се јављају ковид службама.

У протеклих седам дана тестирано је хиљаду пацијената са симптомима сличним ковиду и њих 344 је било позитивно, односно дневно је у просеку оболевало нешто мање од 50 особа. Недељу дана раније тај просек је износио нешто више од 44 пацијента. У првој седмици августа анализирано је 897 узора и у 310 случајева је откривено присуство вируса. У задњој  седмици јула за седам дана тестирано је 729 лица од којих је 262 било заражено, просечно дневно нешто више од 37 особа.

Како се наводи на званичном сајту Министарства здравља инфекција корона вирусом у око 80 одсто случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља, док 6 одсто има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Било којој групи да припадамо због личног, а и здравља опште популације није на одмет ових дана да се придржавамо препоручених мера које су објављене на наведеном сајту. А то су често перите руке сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола. Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају или кашљу. Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке. Често проветравајте просторије у којима боравите. Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору. Не узимајте антибиотике на своју руку. Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =