Демографске мере добре, али сувише смо стари

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографији Александра Чамагић је данас посетила алексиначку локалну самоуправу и са председником општине Далибором Радичевићем и његовом заменицом Маријаном Радивојевић разговарали су о популационој политици како на локалу, тако и на државном нивоу. Чамагић је упознала саговорнике са најновијим мерама које држава предузима у побољшању демографске слике као што је субвенционисање куповине некретнина до 20.000 евра за породиље, као и куповина сеоских домаћинстава за младе брачне парове.

Мере које предузима Општина Алексинац оценила је као позитивне и усклађене са републичким, са напоменом да локалној самоуправи није лако да их спроводи због велике територије на којој се налази 71 насеље.

‒ Општина Алексинац прати све републичке мере и својим локалним издвајањима за 2022. су увећали родитељски додатак за новорођену децу, а прате и пројекте из безбедности саобраћаја, затим имамо доделу ауто-седишта, регресира се превоз за децу, ради се субвенционисање за боравак деце у вртићима ‒ каже Чамагић у одговору на наше питање које овдашње мере оцењује позитивним.

Она је напоменула да је позитивна ствар и што се од 2012. године до данас повећао број запослених за три хиљаде особа, што показује да је Алексинац добро место за инвестирање и да се очекују нови инвеститори. То је омогућило да значајан број младих остане у овој средини и утичу на демографска кретања.

Као негативне околности које је она приметила су потешкоће, односно како каже бољка, општинске власти да из локалног буџета опреми школе, вртиће у свим насељима и велики је задатак да се за све становнике створе приближни услови када је у питању школа, амбуланта, пошта и друго.  Помоћница је оценила да се алексиначке власти успешно носе са тим проблемима, али је напоменула да још око 1.500 особа тражи посао. Доласком новог инвеститора тај проблем би се решио, али би се повећала и средства у локалном буџету, која би се користила за унапређење живота грађана у свим деловима општине.

Помоћница Александра Чамагић, након разговора у општинама и градовима у Србији одређена сазнања систематизује и о томе информише остала министарства о мерама које треба унапредити као помоћ породицама, и на тај начин решавати демографске проблеме.

− Ми ћемо поднети извештај и разговарати са колегама из других министарстава и указаћемо на те неке ситуације које су специфичне за сваки регион и општину. То је и наш задатак да истакнемо све те проблеме који нису можда сагледиви у старту, када се ти прописи доносе и које можете да видите тек када дођете на терен и када схватите да имате места која су од самог центра града или општине удаљени по 20 до 30 километара, и ту једноставно мора да изађете у сусрет тим људима. Да се негде ти прописи ускладе са тим условима који су на локалу ‒ нагласила је гошћа из министарства.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је казао да ова средина нема проблема са унутрашњом миграцијом, јер онолико становника колико напусти територију општине толико се и досели. Проблем је неповољна старосна структура и то је поткрепио следећим подацима.

−  Ми смо претежно стара општина и број новорођене деце у једној години се креће између 300 и 400 детета, а нажалост премине нам 1000 па и више становника општине. Зато ми имамо тај негативни прираштај од 500 и нешто становиника по години и зато нам се и смањује број становника константно задњих тридесетак година ‒ каже Радичевић.

Према проценама Републичког завода за статистику општина Алексинац је 2020. године имала 46541 становника, а највише житеља је забележено на попису 1991. године 63844 особе. После рата 1948. године на овим просторима је било 61002 житеља.

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографији Александра Чамагић са својим сарадницима у наставку дана планира и посету општини Бољевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 9 =