Дани јагоде по 14. пут: За јагодаре година боља од претходне

Иако је у почетку било неизвесно како ће се криза изазвана коронавирусом, али и хладно пролеће одразити на јагодарску производњу, нема дилеме да ће резултати ипак бити добри. Произвођачи кажу да су задовољни родом и ценом, али и да са пласманом нема проблема. Као и ранијих година, јагоде произведене у засадима алексиначких и крушевачких села на време стижу у Русију, а ове године цена за килограм креће се од 140 до 200 динара.

‒ Квалитет је добар, тако да има потражње – каже нам Братислав Арсенијевић, јагодар из крушевачког села Беласица, који се производњом јагоде бави више од деценије.

‒ Током кишних дана цена је била нешто нижа, али сада се већ нормализује. Јагоде за руско тржиште продајем по цени од 150 до 160 динара – каже нам овај произвођач, који јагоду гаји на 1,2 хектара, док се у његовом селу производња јагода одвија на око 50 хектара. 

Један од најуспешнијих јагодара у гредетинском атару Милош Новковић каже да је посебно задовољан родом у пластеницима, где је започео хидропонску производњу, тачније узгој јагоде у контролисаним условима.

‒ Могу да кажем да сам презадовољан. Доста сам каснио са садњом, али је и више него успешан род, с обзиром и да јагоде нисам ничим, ниједном третирао. Чини ми се да је јагода укуснија и лепша, тако да ћу вероватно наставити и проширити ову производњу – каже Новковић. 

Поред рода, задовољан је и потражњом, једино би, сматра, цена на домаћем тржишту могла бити већа, од садашњих 80 динара, колико хладњачари плаћају за зенгу зенгану. Ипак када сумира досадашње резултате, овај јагодар каже да све иде по плану и да се година може сматрати и бољом од претходне.

Овогодишњи „Дани јагоде” у Гредетину били су нешто скромнији од претходних, када је реч о броју произвођача и посетилаца. Организатори кажу да, и поред тога што се ситуација са короном смирује, нису смели да ризикују окупљањем већег броја људи. На пет штандова, колико је и било излагача из Гредетина, Беласице и Великог Шиљеговца, нашло се неколико сорти јагода: роксана, квин елиза, алба, сибила, априка и индустријска зенга зенгана.

Када је реч о последњој сорти, коју домаћице и најчешће користе за слаткo, џем и сличне домаће производе, јагодари поручују да је сада прави тренутак за куповину, јер је потражња велика, а род већ пролази.

Манифестацију „Дани јагода”, коју организује Удружење „Јагода” из Гредетина и ове године подржала је локална самоуправа. Скупу у порти гредетинске цркве присуствовали су, поред осталих, председник општине Ненад Станковић, његов заменик Чедомир Ракић, начелник Општинске управе Дејан Милошевић, начелница Ташана Јевтић, директорка ЦКУ Маја Радоман Цветићанин и директорка СРЦА Милена Максимовић.

Dani jagode

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 13 =