Данас заседала Општинска влада

Чланови Општинског већа су на данашњој седници разматрали више питања из делокруга свог одлучивања као и одлуке за које дају мишљење, а коначно усвајање је у надлежности  локалне скупштине.

Зелено светло је добио План детаљне регулације система за наводњавање алексиначког поља којим су прецизирана урбанистичка и правна решења за градњу објекта помоћу ког би се у два крака наливале оранице у катастарским општинама Бован, Брадарац, Рутевац и Вукашиновац. Један би ишао правцем пута „Мали Цветˮ – Рутевац, а други изнад бране, где би се вода допремала пумпама, па наниже. Овим системом биће обухваћено поље изнад ауто-пута.

Дата је и сагласност на План детаљне регулације радне зоне „Житковацˮ који обухвата 144 хектара и којим се детаљно дефинише намена земљишта по целинама и зонама. Тако се стварају предуслови за градњу инфраструктуре и објеката разних намена.

Позитивно су оцењени и Правилници о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова и то путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе и уградњу термичког омотача и слично. Овим документима дефинисани су услови за кориснике средстава, као и њихов износ. Новац ће се додељивати путем јавног позива, након што правилници буду коначно усвојени.

Општинска влада је подржала и предлог мреже Предшколске установе „Ланеˮ за школску 2022/2023 годину коју чини седам целодневних група деце од једне до три године, шест у Алексинцу и једна у Житковцу, 20 целодневних група које обухватају децу од две године до поласка у школу и 20 одељења припремно предшколског програма са дневним радом од четири сата. Ту су и две играонице у граду. У наредној школској години доћиће до затварања, због малог броја уписане деце, групе припремног предшколског програма у Прћиловици, Грејачу и Глоговици, а отвориће се у Горњем Сухотну.

Општинско веће је дало сагласност на измену и допуну Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у установама Центар за културу и уметност и Установе за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ, где се систематизује радно место управник објекта.

Овог пута је било на дневном реду само неколико вансудских поравнања, три за ујед паса и једно у области остваривање права на трошкове за одлазак ученика са наше територије у школу на простору суседне општине. Из Општинског буџета биће надокнађено по 23.000 динара оштећеним особама из Житковца и Алексинца, док ће један ујед паса у Житковцу коштати општинску касу 33.000 динара.

Већници су се сагласили и о мирном решењу са родитељем једног детета које из села Врело путује у Миљковац где похађа основну школу, то јест о надокнади трошкова пута које по закону и припада.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =