Danas u Aleksincu: Edukacijom smanjiti stradanje mladih u saobraćaju

U dvorištu Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević”, učenici ove srednje škole kao i kandidati auto-škola „AS Zebra 90” i „Šumatovac” bili su u prilici da probaju simulator čeonog sudara kao i „pijane naočare”, posebno dizajnirane naočare koje simuliraju alkoholisanost i uticaj psihoaktivnih supstanci, u sklopu redovnih aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja.

Cilj ove praktične vežbe bio je podizanje svesti kod mladih o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju i rizicima usled konzumiranja alkohola, neprilagoćene brzine i nevezivanja pojasa u automobilu.

− Već tradicionalno u ovo doba godine, krajem maja početkom juna, sa srednjoškolcima realizujemo akciju koja ima za cilj da sve naše srednjoškolce uputi na to koliko je opasno voziti se u vozilu bez sigurosnog pojasa. Zašto baš ovaj period, zato što je ovo period kada srednjoškolci proslavljuju mautre i akcenat je na maturante da bez vozila krenu na poslavu mature, a drugi akcenat je na sve one koji sada polažu za vozače, koji su danas bili prisutni sa svojim instruktorima vožnje – rekao je Dušan Radosavljević iz Akademije tehničkih strukovnih studija iz Niša.

Najviše pažnje privukao je simulator čeonog sudara, koji ima praktičnu ulogu da mladima predstavi značaj upotrebe pojasa u slobodnom padu (simulacija sudara automobila u zid) pri rasponu brzina od 20 do 30 kilometara na čas. U okviru ove aktivnosti uključena je i vežba sa takozvanim „pijanim naočarima”, gde su zainteresovani posmatrači proverili svoje motoričke sposobnosti i percepciju kroz nekoliko stepena alkoholisanosti i psihoaktivnih supstanci.

Današnjoj tribini prisustvovali su pomoćnik predsednika opštine Aleksinac Miloš Milošević, saobraćajni inspektor Miloš Colić, kao i ostali članovi Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Aleksinac, instruktori ovdašnjih autoškola sa svojim kandidatima, učenici i profesori Tehničke škole.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 + eight =