Данас су летњи Свети Врачи

Српска православна црква обележава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије. Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење.

Данас је трећи дан Петровданског вашара у Алексинцу и према обичају, данас се на вашару очекује највише народа. Разлог томе је највероватније јек жетве средином јула, а у народу се верује да није грех жети на Петровдан иако је црвено слово, али зато данас не треба ништа радити, јер се падају Свети Врачи, односно Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан.

За њих се верује да су од Бога добили дар да лече људе, а како су га добили бесплатно, они људима нису наплаћивали лечење, због чега се каже да су били и бесребреници, што нажалост не бисмо могли рећи за све њихове данашње следбенике.

Свети Врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two − 2 =