Данас почела јавна расправа о Статуту општине

Одборници Скупштине општине Алексинац су на недавној седници донели одлуку о покретању промене Статута општине. У складу са том одлуком Општинско веће је на јучерашњој телефонској седници донело Закључак о упућивању на јавну расправу Нацрта одлуке о промени статута општине Алексинац.

Јавна расправа ће трајати десет дана и почиње од данас, петог октобра, а завршава се закључно са 15. октобром. Такође, 18. октобра, са почетком у 10 часова, у сали Скупштине општине Алексинац биће организован отворени састанак представника надлежних органа општине са заинтересованим грађанима и представницима удружења грађана.

Како пише у општинском Службеном листу, одлука о покретању јавне расправе биће окачена на огласној табли у згради Скупштине општине Алексинац, као и огласним таблама месних канцеларија на територији општине Алексинац и објављена на сајту Општине  www.aleksinac.org. Саставни део објављеног Закључка је и Нацрт одлуке о промени Статута општине Алексинац који садржи два члана, а најзначајнији је први који се односи на промену члана 31. и гласи „Конститутивну седницу скупштине сазива председник скупштине из претходног сазива у року од десет дана од дана објављивања решења о додели мандата на веб-презентацији, тако да се та седница одржи најкасније 30 дана од дана објављивања решења о додели мандата на веб-презентацији”. У осталом делу Статут остаје неизмењен.

Нешто прецизније објашњење смо добили од секретара Скупштине општине Алексинац Драгана Милојевића.

– Другачији су рокови за објављивање резултата, сада су они 96 часова од часа затварања бирачког места. Након тога Општинска изборна комисија има рок од седам дана да донесе решење о додели мандата, што је исто новина, а тек након тога председник скупштине из претходног сазива има право да у року од десет дана сазове конститутивну седницу која ће се одржати у року од 30 дана од сазивања конститутивне седнице – каже Милојевић. 

Промене у општинском статуту су биле неопходне због измене изборног закона из прошле године. По неким мишљењима, оне дају више времена партијама са слабијом инфраструктуром да прикупе податке у случајевима када сматрају да има основа за подношење жалбе због евентуалних изборних неправилности на бирачким местима.

– Измењен је 2022. године и Закон о локалним изборима и Закон о парламентарним изборима и Закон о избору за председника Републике. На овај начин изашло се у сусрет представницима опозиционих странака да могу у неком дужем року да сагледају изборни материјал, да приговоре на уочене неправилности и да се те неправилности отклоне – каже наш саговорник. 

Примедбе и предлози на Нацрт Одлуке о промени Статута општине Алексинац могу се у писаном облику доставити: Скупштини општине Алексинац, Књаза Милоша бр. 169, Алексинац са назнаком: „за јавну расправу о Нацрту Одлуке о промени Статута општине Алексинац” најкасније до 15.10. 2023. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − thirteen =