Дан примирја обележава се и у Алексинцу

Сутра је 11. новембар, државни празник, иначе Дан примирја у Великом рату. На овај датум нисмо увек превише обраћали пажњу све до 2012. године када је и званично почео да се прославља. Пре тога од 2005. године овај датум се обележавао као обавезан школски час у сим основним и средњим школама у Србији.

У многим земљама широм света овај дан је празник, а 11.11. у 11 сати уз специјалну вагону маршала Фердинанда Фоша у шуми Компијену  у Француској силе антанте и Немачке окончале су сукоб потписивањем примирја којим је предвиђен прекид непријатељстава повлачење немачких трупа уз очување инфраструктуре, размена заробљеника, уништавање немачких ратних бродова и подморница и ратна репарација.

Тим поводом Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских догађаја општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачких ратова, 11. новембра у 11 часова, пригодном комеморацијом, службом свештенства цркве Свети Никола и полагањем цвећа на спомен-костурници на Старом гробљу у Алексинцу одаће пошту свим страдалим у Првом светском рату.

Својеврстан вид обележавањаовог празника је ношење амблема, тачније цвета наталијине рамонде, феникс цвета који и онда када увене када га посипете он никне као из пепела.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − ten =