Дале отишао у одборничку „пензију”

Од следећег четвртка у одборничке клупе Скупштине општине Алексинац у новом сазиву после 24 године неће сести Драгослав Радојковић Дале. Када је реч о вишестраначким локалним изборима, име овог одборника, према књизи „Локална самоуправа у Алексинцу и околини 1832-2018” аутора Зорана Стевановића се помиње након општинских избора одржаних 24. септембра и 9. октобра 2020. године. Из четрнаесте изборне јединице, одборнички мандат добија Драгослав Радојковић, возач из Краљева.

Тада је на снази био већински ситем, на подручју општине било је више изборних јединица и из њих је победник добијао одборнички мандат, и то, ако је у првом изборном кругу успео да освоји 50 одсто гласова изашлих. У случају да није било такво опредељење гласача, онда у другом изборном кругу поново на гласачком листићу су се нашла два најуспешнија кандидата, а победио је онај који је добио више гласова од изашлих бирача.

Радојковић и на следећим превременим изборима у новембру 2001. године, као и три године касније, 19. септембра и 3. октобра 2004. поновно осваја, али сада као мештанин родног села Краљево, а поред имена стоји и да је пензионер. Дале је добијао и поверење партије, па је 2008. године, када су локални избори организовани по пропорцијалном систему, општина Алексинац једна изборна јединица, поново сео у општински парламент.

Драгослав Радојковић углавном на изборној листи где се налазила Социјалистичка партија Србије добија одборнички мандат на мајским изборима 2012. затим у априлу 2016. и за сада, последњи пут 2020. године. Радојковић је рођен 1939. године и каже да је увек био члан СПС, осим када је као успешан кадар „позајмљиван” другим политичким опцијама. Нисмо добили ни одговор на питање да ли је он сам одлучио да се повуче из кандидатуре за одборника или је то био став његове политичке партије, а можда је то био договор. Било како било, ипак ће Дале остати упамћен као један од најдуговечнијих одборника алексиначког парламента.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 18 =