Чувајте се топлотног удара

Метеоролози у наредним данима прогнозирају даљи пораст максималне дневне температуре ваздуха које неће погодовати хронично оболелим и осетљивим особама. Такође, препоручује се боравак у хладовини или климатизованим просторијама, као и примена адекватних мера заштите од УВ зрачења. У оваквим ситуацијама може доћи и до топлотног удара, па је тим поводом Црвени крст изашао у јавност са неколико савета како би се он могао избећи.

У наредним данима треба избегавати директно излагање сунчевој светлости, а треба се облачити лагано и носити капу или шешир. Уношењем доста течности избегава се могућност дехидратације, треба јести лагану храну у мањим оброцима, а такође избегавати теже физичке послове.

Ако ипак дође до топлотног удара, у алексиначком Црвеном крсту и за то имају неколико савета.

Топлотни удар захтева интервенцију лекара, стога је неопходно позвати Хитну помоћ, јер ако се не реагује брзо у најгорем сценарију може доћи чак до смрти. У међувремену потребно је охладити особу која има топлотни удар. Унети је у климатизован простор и скинути са ње сувишну одећу, ако постоји начин добро је и истуширати особу млаком водом, а помоћи ће и стављање ледених облога на главу, врат, пазухе и препоне. Ако је особа при свести, треба јој дати да пије хладну течност, најбоље воду или изотонични напитак, а ако је особа без свести, или ако повраћа, неопходно је поставити је у бочни положај како се не би угушила.

На крају се поставља и питање како препознати топлотни удар. Симптоми топлотног удара су повишена телесна температура преко 40 степени, јака главобоља, несвестица, дезоријентација, црвена и топла кожа, престанак знојења, мучнина, повраћање, плитко дисање, грчеви, убрзан рад срца.

У овим топлим данима посебно су угрожене старије особе које живе саме. Важно је проверити да ли таква особа има две посете дневно, да ли је заштићена од сунца и да ли је температура у просторији испод 25 степени. Такође, треба проверити да ли јој фрижидер ради, да ли јој је доступна вода, да ли је старија особа лагано обучена и да ли редовно уноси течност и храну.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + nine =