PIP

Ћустић на отварању поручио: Чувајте фестивал, накарадности су пролазне

Након извођења представе „Дервиш и смрт”, која је синоћ у последњи час заменила раније најављени комад „Црна кутија”, публици у Дому културе обратио се глумац Слободан Ћустић. После званичног отварања седмог Фестивала првоизведених представа, позвао је алексиначку публику да сачува фестивал и да, како је рекао, без обзира на све накарадности које су настале због спорне промене репертоара настави даље.

PIP ‒ Сви сте упознати са неком гомилом непотребних проблема који су се појавили без неке зле намере, него једноставно, ето, некад се неке ствари догоде без намере, али са могућим последицама. Ви једноставно не смете пустити дете од седам година да пропадне, а то је Ваш фестивал. Сваки позоришни фестивал у овој држави је драгоцен, јер ово је прилика да ви имате нормално могућност да погледате представе. Не можете путовати у Сомбор или Београд, нешто због вашег слободног времена нешто због ‘ружног времена’ и треба да дођемо ми овде код вас. Ви сте једна дивна публика и заслужујете да видите нешто лепо – поручио је Ћустић, који је, према ранијем плану, Фестивал требало да отвори као директор Београдског драмског позоришта, а не у улози Ахмеда Нурудина. 

PIP Ћустић је објаснио разлоге због чега је синоћна представа отказана и додао да је на сцену изашао због публике и Томислава Трифуновића, коме је, како је рекао, фестивал у Алексинцу животно дело.

‒ Да није било Томе Трифуновића вероватно не би било ни ове вечери. Синоћ нам је јавила наша глумица Ивана Николић, која је изузетан професионалац, да се разболела. Она је играла под јако тешким здравственим околностима неколико пута и могу мислити како јој је било синоћ. Једва је говорила нашем оперативном директору да не може никако да путује, да не може да игра. Онда смо се Тома и ја чули. ‘Шта ћемо сад Томо да радимо?’, ‘Ћустићу је л’ имаш нешто друго?’. Ја сам онда рекао једино могу да понудим, јер су колеге заказале термине много раније, ‘Дервиш и смрт’ или моју монодраму  – додао је Слободан Ћустић, коме се синоћ на сцени придружио глумац аматер из Ниша Светислав Марковић. 

Још једном је рекао да су му разлози промене репертоара због могућег сукоба интереса разумљиви.

‒ Било ми је много жао зато што је баш представа ‘Утопљена душа’. Да је играла овде морала би да победи, али ми је такође јасно да пошто Сергеј игра главну улогу, а наш драги Тома је уметнички директор, стварно је дошао у опасност да може било ко да му каже да је то сукоб интереса.

Захвалио се општинској власти што помаже фестивал, јер без ње, додао је, не би ни било фестивала.

‒ И после нас, кад ја преселим и кад Тома пресели, причаће се о овом фестивалу и и ви сте ти који ће одлучити да ли ће бити фестивала – истакао је Ћустић обраћајући се публици у Алексинцу. 

PIP

Сала Дома културе синоћ није била испуњена до последњег места, како смо раније навикли на Фестивалу првоизведених представа, а све време у ваздуху се осећала непријатност и организатора и посетилаца. Већина новинарских екипа која је дошла да испрате фестивал није се задржала до краја. Отварању је присуствовао и Томислав Трифуновић, уметнички директор, који је ове године добио звање почасног грађанина Алексинца због доприноса Фестивалу првоизведених представа.

PIP

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − three =