Deponija

Алексиначки Рудник: Петицијом траже реакцију инспекције

Мештани Алексиначког Рудника се ових дана суочавају са два акутна проблема када су у питању дивље депоније. И док се једном већ назире решење, уклањање смећа са друге локације биће знатно теже.

Према речима председника Месне заједнице Ђорђа Дурмишевића, смеће са депоније поред главне саобраћајнице, односно поред тзв. коцке, биће уклоњено ускоро, чим се ослободи механизација јавних предузећа, односно заврше радови на водопропусту у Банковцу.

‒ Наши мештани су видели неколико пута људе из Алексинца, са брда и из Краљева, дођу и поред саме коцке избацују џакове са смећем. Бацају и наши мештани, али не толико колико бацају са стране – каже Дурмишевић и напомиње да су поставили таблу која опомиње грађане да не бацају смеће.

Наш саговорник истиче да ће се договорити са својим мештанима да убудуће фотографишу грађане који бацају смеће и упишу број регистарских таблица њиховог возила.

Deponija

Он додаје да је у последње време доста урађено на организовању прикупљања смећа на Алексиначком Руднику, истичући да ово насеље има највише контејнера у општини. Додаје да му није јасно зашто су појединци толико огорчени на тренутну ситуацију, када је, како каже, она боља него ранијих година.

Одговорни станари спорног објекта? 

Што се тиче дивље депоније у згради која се налази у улици Божанић Станић, пре него што она буде уклоњена морају да се разјасне одређени имовинско-правни односи и евентуално обави рушење дела зграде како би изношење смећа било безбедно.

Deponija Преко стотинак потписника петиције из овог места сматра да поменуту дивљу депонију ствара породица која се нелегално уселила у део зграде који још увек није у потпуности оронуо, док су, како смо чули од мештана, остале просторије препуне смећа које се простире чак до плафона.
Петицијом су од локалне самоуправе затражили да се рушевина уклони, а самим тим и дивља депонија како би се елиминисао смрад и опасност од заразе, пошто подносиоци напомињу да на том сметилишту има пацова и осталих глодара.

Такође, грађани су од општине затражили да не дозволи нелегално усељавање и уништавање имовине која је у њеном власништву. За разлику од потписника петиције који су убеђени да је зграда у којој живи спорна породица у власништву општине, надлежни наводно још нису утврдили ко је власник објекта, али је потпуно јасно да се ради о згради у друштвеној својини. Додатни проблем за инспекцијске органе је, како смо могли да приметимо, то што су чланови породице припадници националне мањине, па се плаше реакција јавности.
Мештани Рудника рекли су нам да се ради о ромској породици која се доселила са подручја Прокупља.

Deponija

Да ситуација нимало није једноставна показује и случај председника Ђорђа Дурмишевића кога је, током јучерашњег дана када је обилазио поменути објекат са представницима јавног предузећа и Општине, један од станара спорног објекта вербално вређао држећи у руци секиру.

Грађани који су се писмом обратили алексиначкој локалној самоуправи стално врше притисак да инспекцијски органи реагују. Како ће се то решити можда одговор добијемо на састанку који ће се у згради Општине, према нашим незваничним информацијама, одржати сутра ујутру.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 4 =