Crvena

„Црвена” против шунда и кича

Дуодрама „Црвена” у продукцији фестивала „Град Театар” Будва, коју је по тексту америчког писца Џона Логана режирао млади црногорски редитељ Данило Маруновић, биће изведена у алексиначком Дому културе 20. фебруара од 20 сати.

Комад кроз генерацијски јаз двојице главних јунака осликава њихову различиту перцепцију уметности, као и унутрашње дилеме са којима се суочавају уметници модерног доба, али и деградирање квалитетне уметности у данашњем свету.

‒ Овај комад је обрачун са јефтиним популизмом. Он је снажно заступање велике уметности, оне која се пита, која има потенцијал да мења стварност и инаугурише велике уметности, оне која прави својеврсне уметничке богове – сматра редитељ комада Данило Маруновић. 

Текст америчког писца на сцену је први пут постављен пре десет година у Лондону, а црногорска верзија премијерно је играна пре две године на будванској сцени „Вјештица”. Редитељ Маруновић каже да је Будва била идеално место за премијеру као симбол квалитетног културног пропадања.

Улоге двојице сликара поверене су глумцима Браниславу Лечићу, који тумачи лик Марка Ротка и Марку Грабежу, који игра његовог двадесетогодишњег помоћника Кена. Сценографија у овом комаду сачињена је од слика црногорског уметника Димитрија Поповића, док је музика која прати радњу, махом алтернативни рок, избор самог редитеља Маруновића.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − seven =