Đoković

Цртеж из Алексинца који је одушевио Јапан

И док ће Летње олимпијске игре „Токио 2020” свет запамтити по одлагању због коронавируса, иначе првом у историји дугој 124 године, Алексинчанин Милан Стефановић један је од ретких коме ће ова смотра остати и у лепом сећању. Овај млади уметник освојио је прво место на међународном ликовном конкурсу расписаном у Јапану на тему поменутих игара. Његов цртеж Новака Ђоковића одушевио је комисију, па су му, уз честитке за постигнути успех, из Јапана стигле и жеље да настави да ствара овако „дивна уметничка дела”.

Интересантно је да су ученици широм света радове за овај конкурс „Међународне дечје уметничке асоцијације” слали још од 2018, када је конкурс отворен, а тек недавно је Милан добио писмо из Токија, у коме га обавештавају о награди. Како нам објашњава овај 20-годишњак, у време кад је конкурисао био је још ђак завршне године Уметничке школе у Нишу, а с обзиром да дуго није добијао никакво обавештење о резултатима конкурса престао је да се нада чак и утешној награди. Milan Stefanović

‒ Обавестили су ме из школе да је стигла нека диплома, ја сам мислио да је то само захвалница за учествовање. Тек када сам дошао кући и када сам прочитао писмо тада сам све сазнао. Било је среће и радости међу породицом и најближима – присећа се Милан, који је уз оригинал дипломе и писма добио и превод од српске амбасаде у Токију. 

На идеју да се и ђаци нишке уметничке школе укључе у трку за прво место на конкурсу земље домаћина у сусрет Олимпијским и параолимпијским играма у Токију, дошла је професорка Ивана Станковић. Она је и направила селекцију двадесетак најбољих ученичких радова које је из Ниша послала у Јапан.

Diploma Иако је Милан дуго чекао на ову награду, чини се да је она дошла у право време, као добар подстицај на првој години Факултета примењених уметности. Наш саговорник признаје да се мало двоумио да ли да настави студије, а у одлуци да истраје вероватно му је бар мало помогло и ово признање.

‒ Волео бих да оставим неке радове иза себе јер сматрам да уметник не може да каже за себе да је уметник док је жив. Уметност је за мене начин живота и рекао бих да уметник постаје уметник тек када остали могу да процене његову вредност на основу рада који је оставио иза себе.

Жеља му је, каже, да упозна и нашег најбољег тенисера Новака Ђоковића, који га је инспирисао да нацрта победнички цртеж.

‒ Како да представим Србију, ако не Новаком и они га тамо знају и обожавају. Трудим се да у уметности будем што бољи и познатији, па ако једног дана Бог да да одрадим и њему неку слику или портрет. Волео бих свакако да га упознам јер он је већ ушао у легенду. 

Ко зна, можда се овај млади сликар који је тек почео да крчи пут у уметности налази пред успешном сликарском каријером. За сада је овом скромном момку довољна сатисфакција то што, негде тамо у далеком Јапану зидове једне од галерија краси и његов цртеж.

Đoković

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − three =