„Човјек висине” гостује у Алексинцу

У Великој сали Дома културе у Алексинцу сутра ће бити одиграна представа „Човјек висине” у копродукцији позоришне продукције „БеоАрт” из Београда и ЈУ Народна библиотека Будве.

Представа „Човјек висине” по тексту Ане Ђорђевић, а у режији Јане Маричић, својеврсна је драматизација разговора две значајне историјске личности Митрофана Бана и Уроша Предића и њихове полемике која се дотиче друштвено-политичких питања после завршетка Првог светског рата, уједињења јужнословенских народа и словенске солидарности. Улоге тумаче Небојша Миловановић и Бојан Жировић, глумци које често имамо прилику да гледамо у новим телевизијским серијама и филмовима.

„Скуп вредности којима човек тежи одувек је, као и он сам, исти. Није млада ни дилема да ли се до тог циља стиже левом или десном стазом. Пре сто година, непосредно после Великог рата, једни су непоколебљиво веровали у напредак након ужаса, док су другима ратне трауме усадиле опрез, горчину, песимизам. Ни данас не знамо који су боље знали, знамо само да је мир и за једне и за друге кратко трајао. У таквим околностима велике личности малих народа делују апсурдно безначајно, историјски неприметно. Ипак остају сећања на њихове идеје, предвиђања, страхове, који се ни по чему не разликују од говора запамћених мислилаца. Зато се ваља присетити на оно што имамо и оне које смо имали. А њихова запитаност остаће и наша: да ли трајање и опстанак значе разумети време и промене или сачувати изворни тренутак приписујући му вечност.”

Представа је на програму од 20 часова, а цена улазнице износи 300 динара.

Извор фотографија: Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − nine =