Бушујев, саветник у Руском дому: Бомбардовање Србије „освестило” народ Русије

Група Алексинчана је данас имала прилику да у београдском Руском дому, односно у Руском центру за науку и културу, погледа изложбу фотографија и докумената поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Поставка је настала највише захваљујући архивама две новинарске куће, руске новинске агенције ТАСС и београдског дневног листа „Вечерње новости”.

Међу експонатима се налазе и они који говоре о страдању Алексинца и наша општина је једна од ретких која је услишила молбу организатора и уступила расположиву документацију која сведочи о страдању града и његових житеља. Најзаслужнији је зато Драгослав Ненадовић, који је и аутор публикације о разарању Алексинца.

Саветник директора Руског дома Павел Бушујев је у изјави датој колеги Милану Влајићу  казао да је идеја била да се покаже шта се дешавало тада у Србији и, по њему,  то најбоље приказују слике. На њима су, истиче Бушујев, страшне сцене из Алексинца, из Београда, са Косова, људске жртве, срушене куће, буквално ужас који се дешавао у време те злочиначке агресије.

Те поставке су на десној страни изложбе. Са леве стране су документи о реакцији руског народа на све ово што се дешавало СР Југославији.

‒ Често се не зна да су у Русији биле масовне демонстрације са хиљаде и хиљаде људи, демонстрације против те агресије, да су се уписивали Руси да иду као добровољци овде да ратују. Много тога о тим дешавањима у Русији није познато у Србији, а мислим да је то важно због тога што је бомбардовање Југославије, бомбардовање Србије преокренуло руски народ, обновило свест руског народа. Ми смо у том тренутку били у некој заблуди, ми смо мислили да ми нисмо више комунисти, ево сада смо постали слободна земља, можемо да се спојимо са слободним светом, ево братски загрљај западног демократског света и сада живимо сви заједно и чекамо светлу будућност  – описује наш саговорник ситуацију у Руској федарацији у периоду на истеку прошлог века.

Бушујев каже да су после распада СССР и тешких проживљених тренутака да постану демократска земља, тек након бомбардовања једне братске Србије схватили да није све тако како им је казивано и како је покушавало да им се представе одређене појаве.

‒ Схватили смо да тај демократски западни поредак, то је само маска злочиначке западне гладне звери која никада неће бити сита док не поједе све. То је пљачкашка идеологија која живи на рачун других колонија. И након тога почео је друштвени преокрет у руском друштву који се сада завршава правом борбом са западом, правом борбом са новим нацизмом и убеђен сам да ћемо ускоро видети победу руског и не само руског, свих нормалних народа у тој новој светској борби против новог нацизма ‒ дао је своју политичку оцену последица НАТО агресије на Србију овај руски дипломата, а које се односе на његову земљу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 14 =