Burna rasprava vlasti i opozicije na današnjem zasedanju SO Aleksinac

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za period od početka ove godine do kraja septembra meseca. U tom periodu, od planiranih oko 1.489.780.000 dinara ostvareno je nešto više od 848 miliona dinara ili približno oko 57%.  Na ovom zasedanju Skupština je usvojila i novi rebalans, kojim se predviđa umanjenje planiranog prihoda u opštinskoj kasi za 67 miliona dinara ili 5,25%. Osim usklađivanja visine budžeta sa reanim prihodima, do izmene je došlo i zbog skorog gašenja Direkcije.

Predstavnici odborničke grupe „Složno za Aleksinac“ tražili su da im se dodatno obrazloži kako su budžetska sredstva trošena u prethodnom periodu. Odbornik Ivan Dimić pre svega je skrenuo pažnju na eksproprijaciju zemljišta u zoni Moravice, na šta je utrošeno 6.800.000 dinara, ističući da su ta sredstva bila namenja za eksproprijaciju zemljišta u nekoliko ulica, a utrošena su samo za jednu. Dimić je dodao i da je ovakvo trošenje para nezakonito, te je postavio pitanje na osnovu čega su date pare iz budžeta.

Predsednik Nenad Stanković objasnio je da najveći problem predstavlja imovinsko pitanje, ali da sa druge strane zbog toga ne treba obustaviti realizaciju projekta koji je od velike važnosti za našu opštinu, podsećajući da je i prethodna lokalna samouprava primenjivala isti model kod eksproprijacije zemljišta u Ulici Tihomira Đorđevića.

Odbornik Boban Ranđelovića otvorio je pitanje zašto je iz Fonda za razvoj poljoprivrede u prvih šest meseci utrošeno samo 600.000 dinara, ako naša opština teži razvoju poljoprivredne proizvodnje, dodajući da bi trebalo edukovati poljoprivrednike kako da ostvare pravo na subvencije. Svoje nezadovoljstvo terminom i uslovima prilikom raspisivanja konkurisa namenjenih za subvencionisanje poljoprivrede sredstvima lokalnog budžeta iskazao je i većnik iz Ujedinjene seljačke stranke Momčilo Antanasković, istakavši da neiskorišćena sredstva ukazuju na komplikovanu proceduru i da bi opština ubuduće takve konkurse trebalo da raspisuje po ugledu na uspešnije lokalne zajednice.

Odbornici iz opozicionih stranaka su podneli desetak amandmana, od kojih je opštinska vlada prihvatila samo dva. U dosadašnjem zasedanju intereseantno je da opštinski parlament nije pihvatio preporuku Opštinskog veća o odbacivanju amandmana odbornika Bobana Ranđelovića iz DS-a, koji je zatražio da u klasifikacijama pozicija sa kojih se troši budžetski novac osim brojke stoji i bliži opis te pozicije.

Burnu diskusiju izazvao je Predlog odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica. Govoreći po ovoj tački dnevnog reda, odbornik Ivan Dimić iz DSS-a optužio je aktuelnu vlast da pokušava nezakonito da poveća koeficijente predsedniku Skupštine opštine, zameniku predsednika opštine i plaćenom većniku, smatrajući da nije, kako je kazao, normalno da predsednik opštine koji ima veliku odgovornost ima samo 0,2% veću platu od predsednika lokalnog parlamenta. Za Dimića ova povećanja su namirivanje političkih koalicionih partnera, pošto su oni izgubili neka direktorska mesta poput Direkcije i još nekih javnih ustanova.

Posle dvadesetominutne diskusije za reč se javio zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, predloživši da se tačka povuče sa dnevnog reda i zatraži mišljenje nadležnog republičkog organa o zameni promene koeficijenata. Nakon učešća u diskusiji još nekoliko odbornika, predsedavajući Grujica Veljković dao je polučasovnu pauzu, koja je u toku.

U nastavku današnjeg zasedanja, osim pitanja plata funkcionera, na dnevnom redu naći će se i odborničke dnevnice, kao i izmene statuta nekoliko javnih preduzeća, razrešenje i postvljanje v.d. direktora u Centru za kulturu  i umetnost i u Opštinskoj organizaciji za turizam i sport.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =