Буџет већи, опозиција тражи више за инвестиције

Одборници Скупштине општине су на данашњој седници усвојили Буџет општине Алексинац за 2023. годину. Планирано је да општинска каса буде пунија за 1,7 одсто у односу на овогодишњи прилив средстава, и у њој требало би да се нађе преко милијарду и 736 милиона динара. Текући приходи износиће нешто више од милијарду и 588 милиона динара, скоро 143 милиона биће пренета средства и 5,5 су неутрошени трансфери.

Процентуално гледано Буџет ће бити пуњен највише пореским приходима 56 и трансферима из Републике 29 одсто. То је и логично пошто је планирано повећање од пореза на зараде скоро десет одсто. На расходовној страни око четвртине Буџета биће издвојено за трошкове зарада запослених у јавном сектору. За капиталне инвестиције биће издвојено око 10 одсто Буџета.

Буџет је усвијен већином гласова,32 одборника су била за и двоје против. Најжешћи критичар и овог пута је био Иван Димић из Групе грађана „За бољу општину Алексинацˮ који је оценио да је Буџет „преписивачкиˮ из године у годину и да се у њему не види развојна визија иако је он у последњих десет година дуплиран и износи скоро 15 милиона евра. По њему, недовољно је опредељено за инвестиције које су значајније за грађане, и да се капитални објекти своде на две улице, делове два општинска пута и уређење Брђанке.

Одборник Света Милановић из Странке Руса Србије, који је приступио Одборничкој групи СНС, је указао да се расподела из Буџета не одвија пропорционално како се пуни. Он је упитао шта грађани који живе ван Алексинца добијају из Буџета, указавши на мала издвајања за домове културе и осталу инфраструктуру на сеоском подручју.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је казао, поред осталог, да је реално да се фебруара појаве нова средства која ће бити усмерена на инвестиције, а да је у току решавање проблема водоснабдевања грађана у делу улице Максима Горког. Што се тиче пољопривреде и примедбе да је недовољно буџетских средстава за субвенције Радичевић је казао да није било довољно заинтересованих, па ове године нису расподељена издвојена средства за пољопривреду.

Скупштина је дала сагласност на програм пословања у наредној години ЈКП-у „Комуналне услугеˮ и Јавном предузећу за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац. Овим документом комуналци су указали на велике изазове који их очекују, али предвиђају и позитивно пословање. Одборници су усвојили и Кадровски план Општине Алексинац за 2023. годину, којим се предвиђа у 2023. години радно ангажовање на неодређено 129 особа и 8 лица на неодређено. У општинском Правобранилаштву радиће три постављена лица. Од постваљених лица на платном списку ту су још помоћник председника општине и секретар СО, док су изабрана лица председник општине и његов заменик, као и председник Скупштине општине Алексинац.

Општински парламент се сагласио и са Изменом програма пословања за ову годину ЈКП-а „Водовод и канализацијаˮ којом се омогућава овом привредном субјекту да користи субвенције од 16 милиона динара добијене од оснивача, локалне самоуправе, ради измирења дела кредитних обавеза насталих капиталним улагањем у овдашњи водосистем.

Одборници су изгласали и промене на челу у Центру за културу и уметност Алексинац тако да је дужности вршиоца директора разрешена Далиборка Стевановић, дипломирани педагог из Алексинца, а именован на ту функцију Бранислав Анчевић, дипломирани правник из Алексинца.

Опозициони одборник Иван Димић је приликом дискусије замерио владајућој већини што стално користи могућност именовања вршиоца дужности у јавним предузећима и установама не расписујући конкурс у тих 12 месеци колико траје тај статус, тумачећи то као потребу док се не пронађу верни и лојални партијски кадрови. Овај одборник, који је један од ретких који је за скупштинском говорницом, и овог пута је замерио сазивачима Седнице што је то учињено по хитном поступку и како је образложио наводно није било времена за подношење амандмана на тако важан документ као што је Буџет општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + three =