Бројке могу да створе лажну слику, нема опуштања

Овонедељни подаци о броју позитивних на вирус корона и броју првих прегледа на територији општине Алексинац су охрабрујући, али никако безбрижни. На то указују и овдашњи стручњаци који истичу да је опао број првих прегледа и откривених заражених особа.

Почетком недеље, у понедељак, када се обично лекарима обрати већи број особа, тестирано је 115 особа од којих је њих десет било позитивно. У уторак од 63 узетих узорака у пет случајева забележено је присуство вируса, а јуче је тестирано 59 особа и само код троје је забележена инфекција КОВИД-ом.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић у изјави за наш медиј је изнео и занимљиве статистичке податке.

− Што се тиче прва три дана ове недеље у односу на прва три дана прошле, број позитивних је пао за чак 60,9 посто, али број првих прегледа тек за 29,4 посто. То значи да још увек није време за опуштање, без обзира што број позитивних пада. Мислим да су грађани општине били довољно свесни и савестни током празника, па смо имамо само један кратак удар током пар дана и то не велики − објашњава др Живадиновић.

Овај алексиначки епидемиолог и поред овако охрабрујућих података ипак упозорава на неопходност да се грађани и даље придржавају епидемиолошких мера.

− Према томе све је то добро, иде на добро, али још увек смо далеко од циља и опрез мора да буде на максималном нивоу. И даље треба смањивати контакте колико год је могуће не би ли смо коначно све ово савладали. Наравно, ко год може и жели да се вакцинише, имамо довољно вакцина − поручује епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 6 =