Број незапослених у незнатном порасту

Према подацима Националне службе запошљавања, минулог месеца регистровано је 4.550 лица која траже посао на територији наше општине. Од тог броја више од половине су жене и по евиденцији ове службе њих је 2.324. 

Посматрајући бројке, незапосленост у односу на минули период осцилира, па су тако у новембру 2 лица више на евиденцији у односу на октобар ове године, а чак седам посто, или 335 лица мање посматрајући статистику из новембра прошле године.

Од укупног броја лица на евиденцији у општини Алексинац, више од 12 месеци, што се рачуна као дуготрајна незапосленост, на посао чека око 68 посто од укупног броја. Цифре и даље показују да највеће учешће у регистрованој незапослености код нас, према трајању незапослености, имају лица која на посао чекају преко 10 година и они чине петину укупног броја лица без посла, а затим је навећи број оних који су на тржишту рада од једне до две године, односно преко 640 лица.

Када је реч о старосној структури, на евиденцији су лица свих старосних доби, али по броју предњаче она од 55 до 59 година, њих је 14 посто од укупног броја, а у стопу их прате лица старости од 50 до 54 и од 45 до 49 година.

Оно што се месецима уназад не мења јесте структура незапослених лица на евиденцији према стручној спреми. Лица са првим степеном образовања и даље чине више од трећине укупног броја незапослених, док је приближан број оних са трећим и четвртим степеном образовања и они заузимају скоро по четвртину укупног броја незапослених лица која чекају на посао.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + seven =