nsz

Број незапослених на „клацкалици”

Корона и државне мере определили су и кретање броја незапослених на подручју општине Алексинац. Према подацима Националне службе за запошљавање у мају ове године на евиденцији оних који чекају посао било је 6.072 лица што је повећање од 7,7 одсто у односу на децембар прошле године. Када се упореде подаци из маја ове године и истог прошлогодишњег месеца, имамо супротне резултате. Пре годину дана на евиденцији је било 22 лица мање него у истом периоду ове године.

У протеклих годину дана имали смо праву клацкалицу када је у питању број незапослених на евиденцији у алексиначком делу Националне службе за запошљавање. Претпоставља се да је разлог таквом стању интезитет короне, односно колико су у таквим условима привредни субјекти могли да раде и колика је била потреба за њиховим производима и услугама на тржишту. Приментно је и да је период у коме су биле државне интервенције био стабилнији и мање је било колебања око броја незапослених.

У мају је било више незапослених него на крају прошле године, али је мањи број људи у овом месецу званично тражио посао него у претходном. У априлу ове године је на списку незапослених било 44 лица мање, него у мају.

На радно ангажовање и даље највећи број незапослених чека до годину дана и то близу  2.100 особа, док преко једне деценије на посао чека њих око 1.000. Када је у питању дуготрајна незапосленост, а то су лица која на запослење чекају преко 12 месеци, без посла је близу 4.000 особа или нешто више од  66 одсто оних који су на евиденцији.

Посматрано према годинама старости највећи број незапослених је у категорији од 45 до 49 година, њих око 780, од 50 до 54 је незапослено 752 лица и од 40 до 44 године 736 особа.

Највише незапослених је са најнижим стручним звањем. Са првим степеном образовања је њих 2.016 или нешто више од 33 одсто, са факултетом 202 особе, а међу незапосленима је и један доктор наука.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − thirteen =