Борци о проблемима са председником општине и државним секретаром

Пре неколико дана, у сали Скупштине општине Алексинац, свечано су уручене борачке легитимације борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије алексиначке општине. Легитимације су тада уручили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дејан Антић и председник Општине Далибор Радичевић.

Борци су том приликом исказали жељу да поставе нека питања која их муче, односно да добију појашњења о одређеним правима. Тај састанак је након свечане поделе легитимација одржан без присуства медија. Према накнадној изјави председника општине Алексинац Далибора Радичевића није било већих примедби од стране бораца.

− Обавили смо један разоговор са борцима који су добили борачке легитимације. Ту је било пар питања. Једно од оних питања које ћемо успешно решити јесте питање о отварању здравственог картона једног борца који се доселио на нашу територију. Било је и пар питања око борачке накнаде коју појединци остварују након навршених 60 година, а под условом да немају других примања. Мислим да нису били добро упознати са том одредбом да уколико немају других новчаних потраживања, након 60 година имају право и на одређену накнаду. Све у свему, састанак је протекао у пријатној атмосфери, уз пуно разумевања и представника министарства и самих бораца – закључио је Радичевић.

Приликом свечаног уручења борачких легитимација чуо се податак да на територији општине Алексинац имамо 15 палих бораца у одбрамбено-отаџбинским ратовима  вођеним од 1990. до 1999. године. Има и 19 ратних војних инвалида, а тренутно су регистрована 334 борца. Тај број регистрованих бораца није коначан зато што се многи учесници рата нису пријавили, па им је упућен позив да то ураде.

Тада је присутни државни секретар др Антић објаснио да би на тај начин добили статус борца и остварили право на борачку легитимацију, а уједно и право на нешто што представља највише признање државе Србије за оно што су учинили, а то је борачка споменица.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + eleven =