Богатство производа дело женских руку

Други део Округлог стола „Родна равноправност и економско оснаживање жена у Алексинцуˮ одржан је јуче поподне у дворишту где се налази „етно кућаˮ у селу Корман. Говорило се о раду, изазовима и перспективама удружења жена, нарочито оних у сеоским срединама. Осим размене искустава, чланице женских удружења приредиле су мини сајамску изложбу са својим производима.

Своје штандове имала су удружења „Супер женеˮ из Тешице, „Етно удружења Корманˮ из Кормана, „Радиностˮ из Алексинца, гошће из Књажевца, Ражња, војвођанског Иђоша и друге. У име домаћина „Етно удружења Корманˮ говорила је председница Радица Бабић, а у име савеза мрежа Женски Диван обратила се Миланка Фуртула, председница ове банатске асоцијације.

Јединствена је оцена учесница и посматрача да су презентација женског активизма и постигнутих резултата, као и истицање проблема са којима се сусрећу ова друштва, делотворни и значајни.

Што се тиче женског предузетништва по селима приметна је велика воља и жеља за његовим успостављањем, али је приметан и недостатак информација и знања из ове области. Потребни су и боље повезивање и додатна обука како би ови квалитетни производи нашли купце. Неупитна је инвентивност, спремност на прилагођавање жељама купаца, разноликост производа насталих знањем и умећем жена са села који су преко својих удружења започеле ове активности. До успеха и стабилног пословања је очито трновит и дуг пут. Тако да нимало није лако бити предузетница, али успети је велико задовољство.

А да жеља за успехом и разменом искустава не недостаје показала нам је изложба производа у Корману, која је била примећена и од стране Биљане Малетић, активисткиње за женска права.

‒ Мислим да је овај наш данашњи скуп у коме су жене из различитих делова Србије, из Војводине, из овог региона, јако добар, јер оне могу да виде једне друге, да виде докле су стигле, да се повежу, да подржавају једна другу и да одржавају ту енергију живом, да просто тај њихов ентузијазам не спласне, јер има доста препрека, није једноставно постићи резултат – рекла је Малетић.

Жене са ових простора теже пласирају робу произведену на традиционалан начин, него што то раде њихове колегинице из околине престонице или већих урбаних места. Ковид криза је то нарочито показала, када су се Београђани јако повезали доминантно са малим произвођачима који су географски њима ближи. Наша саговорница истиче да на фејсбуку има неколико таквих група преко којих произвођачи лако пласирају производе. Ковид криза је показала значај директних веза.

− Није даљина препрека него јаче везе, јасна група људи којој ви пласирате свој производ у Београду и знате када кренете комбијем или аутомобилом да донесете своје производе да имате своје којима ћете то да продате, тај део недостаје – додаје наша саговорница.

И док постоје спорни елементи у ланцу пласирања ових здравих природних производа неоспоран је њихов укус. То нам је потврдила и наша саговорница.

− Заиста је феноменална храна. Први пут сам пробала червиш, предивно је, а и ове торте подсетиле су ме јако на детињство зато што имају тај укус и домаћа јаја и домаћи приозводи, заиста је предивно. Импресионирана сам потпуно – каже одушевљено Биљана, која је придобила симпатије домаћина. А домаћини из Кормана и овог пута су били на висини задатка.


Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + ten =