Био смртна опасност, па се „примирио”

До пре две године био је страх и трепет и многе нам је пријатеље однео. Сада га има у траговима, али се и даље не зна његова ћуд. Тако бисмо могли да у најкраћем опишемо досадашњи историјат вируса ковид-19, који за сада више није баук.

Од 18. фебруара његово присуство на подручју општине Алексинац није забележено, мада се тестирало 40 особа са симптомима сличним корони. У протеклих месец дана анализирано је 200 узорака и позитивно на ковид-19 је било 14 пацијената. Већина дана протекле зиме је било без новорегистрованих оболелих од овог вируса или је било само неколико на дневном нивоу и тај број је био једноцифрен. Није било ни тежих клиничких слика проузрокованих короном.

То нам је потврдио и алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

‒ Тренутно циркулише већи број вируса. Што се тиче ковида-19 он је без забележених случајева већ неко време, што значи да се дефинитивно број смањио толико да иако тестирамо, имамо довољно и тестова и свега, нема га. Има највише грипа и још неких вируса респираторних синцицијалних и тако даље. У сваком случају како време пролази све је мање ковида-19 ‒ каже наш саговорник.

Још је нејасно да ли смо напокон рекли довиђења корони, или ће се можда она „повампирити” и колико ће тада бити опасна. Стручњаци су опрезни.

‒ За сада, како ствари стоје, требало би да се то смири. Како чујемо из Сједињених држава и тамо је дошло до измена и неких здравствених обавеза оболелих, укида се изолација у потпуности, па ћемо видети када ће то бити преузето и код нас ‒ објашњава др Живадиновић.

У сваком случају, иако нас корона више не плаши ипак је оставила трагове у нашим животима, било да се ради о директној борби са њом кроз оболевање или сећајући се наших познаника који су ту борбу изгубили и платили животом.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Гугл претрага).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + seven =