Бесповратна средства за пољопривреднике

Мала пољопривредна газдинства имаће прилику да поспеше своју производњу, а и да унапреде свој посао уз помоћ државе и Светске банке.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са Светском банком започиње пројекат доделе бесповратних средстава малим пољопривредним газдинствима и предузећима, али и модернизацију сопственог система за доделу субвенција.

Коко наводе на званичном сајту ресорног миистарства, нови вид подршке биће авансно исплаћен пољопривредницима који буду испунили критеријуме. Максимални износ који може једно газдинство да добије бесповратно је 25.000 евра док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра. За ове намене Министарство пољопривреде ће до краја године исплатити 20 милиона евра и то кроз три јавна позива до краја године. Оно што је додатни квалитет овог пројекта је то што ће газдинства поред бесповратних средстава имати и кредитну подршку уз минимално сопствено учешће. На овај начин биће постигнут и додатни вид контроле, јер ће средства бити доступна само за оне чија идеја има перспективу у даљем развоју што ће процењивати у ресорном Министарству али и у банкама које ће одобравати кредите. 

Први позив је управо објављен док  ће наредна два бити у јулу и октобру. Како је раније најављено средства ће бити пласирана кроз шему 50-40-10 односно корисници ће моћи да добију бесповратна средства у износу до 50% од укупне вредности инвестиције док ће 40 % финансирати из кредита код банака које су учеснице пројекта а свега 10% сопственог новца произвођачи ће дати у старту као сопствено учешће. Оно што је додатна погодност овог вида подстицаја је то што пољопривредник сав новац добија унапред, односно пре почетка саме инвестиције и нема никаву препреку за даље улагање већ ће новац трошити по унапред одобреном пројекту. Овај нови начин подршке у пољопривреди пружаће могућност пољопривредним произвођачима и микро, малим и средњим предузећима за развој али према условима који се представљају пред њих. Значајна пажња биће посвећена примени нових технологија и одрживом приступу ка животној средини. 

Међу приоритеним корисницима су жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним односно сиромашним општинама. Поред ових група предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде попут ИПАРД-а. 

Један захтев може бити подржан са најмање 10.000, а максимално  25.000  евра када је реч о пољопривредним газдинствима док ће мала и средња предузећа моћи да рачунају на 12.500 до 200.000 евра. У првом позиву биће подржани сектори воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства.

„Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и трајаће 3 године. Укупна вредност пројекта ће бити око 38 милиона долара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 8 =