Београд и Србија у одбрани алексиначког дрвореда?

Сеча стабала у пешачкој зони главне улице и данас је једна од главних градских тема у Алексинцу. Неколицина грађана која се јавно противи уклањању дрвореда због реконструкције улице, данас се поново окупила на шеталишту, а подршка на конференцији за новинаре, која је одржана у подне, стигла је и из престонице. Како су себе назвали, неформална група грађана „Одбранимо наш дрворед у Алексинцу” поновила је да се противи сечи стабала које доживљава као „плућа града”, а са овим је био сагласан и Дејан Булатовић, лидер Еколошке партије Зелени и потпредседник Странке слободе и правде, један од учесника на данашњој конференцији.

Алексинчани су и овога пута истакли да је неколико стабала у недељу ујутру бесправно посечено, а одборник у локалној скупштини Бобан Ранђеловић, како је рекао, поднео је и кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

Ranđelović ‒ Први најбаналнији основ је зашто су радници јавног комуналног предузећа дошли у недељу ујутру да секу стабла. Не постоји хитност у тој ситуацији, а знамо сви како се плаћају радници када раде недељом. Други разлог због кога сам поднео кривичну пријаву је тај што је на тендеру посао сече дрвећа добила група понуђача у коме се не налази јавно комунално предузеће – рекао је Ранђеловић и додао да не прихвата аргумент да су липе алергено дрво, упитавши да ли ће због тога и остале липе у граду бити посечене. 

Drvored

Београдски политичар Дејан Булатовић је сечу стабала због реконструкције назвао нечувеним, злочином без преседана и нечим до сада незабележеним што ће ући у срамну историју Алексинца. Он је рекао да се старо дрвеће свуда у свету штити, а да се једино код нас оно третира као загађивач.

Drvored ‒ И ја ћу то заиста да пренесем сутра у Београду, да кажем да је у Алексинцу дрво проглашено загађивачем, да је председник општине рекао да оно штети грађанима. Они једноставно не презају да секу живо биће. Ја то зовем живо биће, оно њима смета уместо да га ставе под заштиту и да се боре да више тих дрвеће има по Алексинцу – напоменуо је Булатовић. 

Он је истакао да је Алексинац прелеп баш због дрвореда на шеталишту и да никакав бетон не може заменити природну лепоту.

– Колико сам разумео њима је циљ био да то исеку да би мењали инсталацију, да би поплочали овај део шеталишта, али то заиста није разлог да може тако нешто да се ради, да се бахати. То је нешто што не може да се ради, без одређених дозвола, без еколошког инспектора – напоменуо је Булатовић и додао да ће читав Београд и читава Србија доћи у Алексинац да ако треба и 24 сата бране дрвеће. 

До сада је у пешачкој зони посечено неколико стабала, од преко тридесетак колико би требало да буде уклоњено по пројекту реконструкције. У локалној самоуправи јуче смо добили информацију да ће сеча бити настављена када се стекну услови уз евентуални надзор полиције.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =