Беле покладе обележене изложбом традиционалних маски

У холу Дома културе, минулог петка приређена је пригодна изложба костима и маски посвећених данашњем празнику, Белим покладама, празнику који се обележава последње недеље пред велики Усркшњи пост.

Према старим сведочењима често се везује за „карневал”, односно маскирање људи у традиционалне маске за које су често за мотиве узимани елементи из природе и божанства старих Словена и тиме су протериване зле силе. Код нас се везују и за паљење ватре „каравештице” или „каравешнице” у раним вечерњим сатима која се симболично прескаче, а у српским селима обележавала се и проласком маскираних поворки које су певале, док би их сељани некад даривали месом, сланином, колачима, али најчешће јајима.

Занимљиве костиме и маске, који су чинили поставку изложбе, осмислило је троје младих људи: Иван Димитријевић, Марко Стојановић и Марија Гијић. 

‒ Идеју за прављење ових маски нашли смо у историји старих Словена који су празниковали Беле покладе. Овај празник био је популаран у периоду између 19. и 20. века, али након Првог и Другог светског рата, такав начин обележавања празника је полако почео да ишчежава. Ми смо заљубљеници у традицију, историју и обичаје нашег народа и овом изложбом смо желели нашим суграђанима да приближимо делић те атмосфере и тог периода и да покажемо колико је ово важно за нашу традицију и нашу етнологију ‒ рекла је за наш портал Марија Гијић, једна од аутора ове изложбе.

За израду маски коришћени су природни материјали и  предмети, које су пронашли у својим домаћинствима, шуми и на разним местима како би што верније израдили маске и начин одевања из тих давних времена.

‒ Инспирација за ове маске потиче од оригиналних масака које су се користиле у том периоду. Они су имали тенденцију да маске раде по узору на неке дивље животиње. Најчешће је то био вук и медвед. Доста тога је коришћено од природних материјала, козији и овновски рогови, крзно, перје, а такође смо користили и лејке које смо нашли у домаћинствима које су и дан данас присутне, а оне су се заправо користиле некада за точење воде и друге намене ‒ додала је Марија.

Изложбу је отворила Лидија Ракоњац, стручни сарадник Центра за културу и уметност, а у уређењу самог хола и поставке потпомогли су Завичајни музеј и ГКУД Алексинац, који су уступили делове народних ношњи и старе предмете.

‒ На углу Брђакове улице, дуги низ година, мештани околних улица организују обележавање Белих поклада. Центар за културу и уметност је узео учешће у тој организацији и претпрошле године, ово троје младих људи дошло је на маскенбал одевено баш у ове традиционалне костиме. Из тог сусрета изродила се и идеја за ову изложба која је пред вама ‒ казала је Лидија Ракоњац.

Делић атмосфере са поменуте изложбе можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =