sneg u martu 2020

„Baba Marta” ne posustaje: Sneg skoro 20 centimetara

Iako je pre nekoliko dana i kalendarski počelo proleće, opština Aleksinac je osvanula pod belim prekrivačem. Visoke, skoro letnje, temperature krajem prošle sedmice nisu nagoveštavale da će „Baba Marta” ponovo pokazati svoje lice, a kamoli da će se zabeleti sneg.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od sinoć pa do jutros u 9 sati najviše je snega palo u podjastrebačkom delu opštine. Čak 18 centimetara snega je zabeleženo u Porodinu, dok je u Gredetinu snežni pokrivač dostigao 15 podeok na metru. U Glogovici, centalanom delu opštine palo je 13 centimetara snega, dok je u podbukovičkom delu, u Mozgovu izmereno devet. Najmanje je bilo padavina u Rsovcu, tamo je zabeleženo 7 centimetara snega.

Meteorolozi i za danas najavljuju nastavak snežnih padavina sa vrlo niskim temperaturama koje će sigurno desetkovati rod ranih sorti voća koje su procvetale u proteklom periodu. Ostaje samo da se vidi da li će ovaj sneg koliko-toliko da zaštiti cvetove i pupoljke voća od stopostotnog izmrzavanja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

sixteen − twelve =