„Аутизам не дефинише дете, већ дете дефинише аутизам”

Сваке године, другог априла и плавом бојом, обележава се Светски дан особа са аутизмом. Тим поводом, у овдашњој Основној школи за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза” одржано је предавање „Дан и ноћ аутизма”.

Данашњи предавачи били су Милена Џипковић, дипломирани дефектолог-олигофренолог са тридесет година радног стажа у овој школи и Снежана Станојевић, мајка ученика првог разреда ове образовне установе.

Присутни су се на овим предавањима упознали са темом, значењем, радом, упитницима, искуством и значењем плаве боје, а крилатицом „Аутизам не дефинише дете, већ дете дефинише аутизам” је завршена једна од презентација.

У овој школи са ученицима раде дипломирани дефектолози из различитих струка, као и дефектолошки остручени наставници. Годинама раде са ученицима, којима је дијагностикован аутизам, а колико је изазовно радити са оваквом децом, казала нам је директорка Марија Стаменковић.

– Могли смо да чујемо тему, једну крупнију, и једну још увек могу рећи непознаницу у нашем друштву, а то је аутизам. Данас смо јасно чули шта је аутизам, како га препознати и како живети и радити са аутизмом – рекла је директорка Стаменковић.

Диркторка ове образовне установе објашњава да јесте тешко али наглашава да је задовољство радити са њима. Има дана када су заиста тешки, и дана када сви заједно преживљавају неки напад. Да ли то био психолог, да ли то био директор школе, стручни сарадник или ко, али сви су ту заједно, једни за друге.

Аутизам се дијагностикује у раној доби код деце, а како родитељи реагују на ту вест је индивидуална ствар, каже мајка једног од ученика ове школе, иначе данашњи предавач, Снежана Станојевић и додаје да то зависи од карактера особе, спремности да се суочавају са страховима, неизвесношћу, али да свакако не смеју да буду изненађени осећањем беспомоћности.

– Родитељ је неко ко 24 часа осећа одговорност. Више није он у првом плану него дете и сада када измиче из руку на неки начин и успорава се његов развој, удаљава од Вас, то је заиста трауматично искуство. Једноставно морамо то тако да прихватимо и да верујемо да је сваки наредни дан још једна шанса да нешто предузмемо – рекла је Станојевић.

Иначе, плава боја као симбол аутизма представља недодирљиве светове аутистичних у којима крију своја осећања и радости. Аутизам се не може излечити, али се правовременим постављањем дијагнозе, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − five =