Алексинчани покренули занимљиву иницијативу

Делегација Удружења резервних војних старешина Алексинац протеклог викенда, 23. и 24. октобра, је присуствовала обележавању годишњице Кумановске битке на скупу организованом поред Спомен−костурнице на брду Зебрњак у Северној Македонији. Кумановска битка се одиграла у Првом балканском рату 1912. године и у њој је српска војска победила Турску и тиме означила почетак ослобађања Југоисточне Европе од Османског царства.

Поводом обележавања 25. годишњице од Кумановске битке, октобра 1937. године на брду Зебрњак обављено је освећивање монументалне Спомен−костурнице, у којој почивају посмртни остаци 678 погинулих српских војника. Ова битка за Алексинчане је важна по томе што је у њој учествовао њихов суграђанин генерал Михаило Рашић, који је био командант Дунавске дивизије.

Данас се овај споменик налази у руинираном стању, јер га је бугарски окупатор Македоније порушио током Другог светског рата, 24. маја 1942. године. Такво стање споменика инспирисало је алексиначке резервне војне старешине да покрену одређене активности на упознавању јавности да се ово обележје што пре потпуно обновит.

− Стање које смо затекли није задовољавајуће у потпуности. Обновљена је спомен кула, али обиликс који је био надограђен на саму кулу са великим крстом (око 3 тоне) није обновљен, лежи поред саме куле у стању какав је од 42. године. До самог споменика се тешко долази због тога што и сам пут није урађен. Тако да доста људи, не само што не зна о тој великој битци и том споменику, него није ни у могућности да обиђе и посети тај споменик. На основу онога што смо видели донели смо одлуку да покренемо иницијативу, на националном нивоу. Потребна је једна велика акција како би се тај величанствени споменик вратио у првобитно стање − каже Драгослав Ненадовић, председник алексиначког удружења уз напомену да тадашњи ратници и сам значај ове историјске битке у војном и политичком смислу заслужују да споменик доживи своју потпуну обнову, односно да изгледа онако како је направљен 37. године прошлог века.

У алексиначкој делегацији је био и Одбор за обнову споменика формиран при удружењу. Након сагледавања ситуације на терену чланови Удружења резервних војних старешина Алексинац су одлучили да покрену иницијативу за потпуно обнављање кумановске Спомен-костурнице. Са таквим предлогом су се обратили општини Алескинац и затражили подршку алекиначке локалне самоуправе у њиховим настојањима да ова иницијатива заслужи пажњу ресорних министарстава. У Удружењу кажу да ће се са овом иницијативом обратити и председнику Републике Србије Александру Вучићу.

− Формирали смо једну екипу и посетили смо тај меморијални центар да на лицу места видимо какво је стање тог изузетно значајног споменика. Знали смо да је споменик срушен 1942. године од стране бугарских фашиста и знали смо да је било више пута покушаја обнављања тог споменика. Задње обнављање је завршено уочи обележавања 100 година и у тој обнови је учествовала Србија. Споменик као такав је делимично обновљен. Споменик је ограђен и данас постоји чуварска служба која брине о свему томе. Међутим, објекат као такав, изузетног архитектонског решења није обновљен у целости – напомиње Ненадовић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − twelve =