Алексинчани на Сајму стичу сазнања о етно туризму

Данас је у Београду почео 45. Међународни сајам туризма, један од најзначајнијих догађаја у овој области, не само у Србији, већ и у региону. Општина Алексинац нема свој штанд на Сајму, али је на неки начин присутна кроз организовану посету овој манифестацији. Наиме, Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” којој су поверени послови промовисања туристичких потенцијала наше општине је одвела групу заинтересованих на овогодишњи Сајам, у циљу њиховог постицања да се на било који начин баве туризмом.

Већ раније је директорка Установе „Липовац” Милена Максимовић најавила да ће у овој години бити појачане активности на унапређењу сеоског туризма. То нам је потврдила и пре поласка на Сајам.

− Ове године водимо сеоске домаћине са нама, јер ћемо се на рад са сеоским домаћинима фокусирати, нарочито када се установа буде обнављала, да њима помогнемо да своје објекте рекламирају. Ми идемо сада у једну посету и ту су наша удружења жена која нас увек прате и која увек подржавају све градске и њихове сеоске манифестације. Тако да је ово једно туристичко путовање неког миљеа које се бави у Алексинцу разним сегментима туризма – каже наша саговорница.

Директорка је указала и на одређене проблеме када је у питању сеоски туризам у нашој општини, који је већ дуже време у зачетку, мада по неким проценама постоји потенцијал у овој области.

− Ми за Липовац немамо проблем. Имамо и смештајне капацитете, али проблем је Горњи Адровац који је апсолутно историјско-верска атракција, где је село, такорећи мртво и онда је тешко довести било какве групе са неком организованом активношћу − закључила је директора и изразила наду да ће млађе колеге, пошто она следеће године одлази у пензију, имати воље и снаге да наставе са промовисањем ове веома атрактивне дестинације као што је Адровац.

Црква Света Тројица, подигнута на месту погибије руског добровољца пуковника Рајевског, по некима прототипа Вронског у Толстојевој „Ани Карењини” већ дуже време је предмет интересовања српских и појединих руских медија. И сви они истичу туристички потенцијал, али неки од њих примећују да је негативна чињеница у његовом остваривању демографска ситуација села. Становништво је старо, а насеље је по броју становника скоро исте величине као када је Рајевски страдао.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =