Алексиначки средњошколци одушевили еколошким идејама

Шест тимова састављених од ученика Алексиначке гимназије и Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” су у оквиру дводневног хакатона који се бавио заштитом и очувањем животне средине, одржаном данас и јуче у просторијама алексиначког Каритаса, понудили веома занимљива идејна решења из ове области.

Пошто је ово био едукативни, али и такмичарски скуп на крају су проглашени и победници, односно оцењене су понуђене идеје и решења. Највише симпатија жирија је имао пројекат „Метан из органског отпада”, који је предлог тима под називом „Метанци”, а друго место припало је екипи „Шарке” и идеји „Еко – реновирање” која је била инспирисана реновирањем градског парка „Брђанка” и уређење тамошње аутобуске станице. Трећепласирани „Делфини” понудили су „Зелени круг”, прављење ђубрива од биљног отпада и прављење малч саксије.

Четврта и пета позиција припала је тимовима „Бубамаре” за идеју увођења еколошких „зелених” возова на водоник и „Рударима” који су се бавили прерадом отпада и његовим искоришћавањем за нове производе. У фокусу шестопласиране екипе „Панде” је био развој јавног превоза у граду и обогаћивање насеља бициклистичким стазама. Победничка екипа је награђена путовањем на регионалну конференцију у Софију.

Оцењујући понуђене идеје и пројекте Милош Палоц, пројектни координатор у Светској организацији за заштиту природе, казао је да након шест месеци имплементације едукативног програма видимо како млади са својим идејама покушавају да ураде нешто боље за себе и за своју околину.

– Врло је било тешко одлучити победника, неколико поена је делило прво, друго, треће и осталих места. Оно што је врло интересантно јесте да су све идеје комплементарне, тако да уз праву иницијативу и уз праву подршку локалних институција и спонзора све ове идеје би могле заједно да буду реализоване. Оно што је ипак пресудило у корист екипе која је првопласирана и која ће ићи у Софију на међународну конференцију јесте једна идеја која је, да кажем, у овом тренутку можда најближа нама. Гледајући постојећу инфраструктуру и постојеће планове то је нешто што може да се оствари у најкраћем могућем року. Свакако фактора је пуно, остале идеје су фантастичне и само је потребно да неко заиста и послуша те младе – констатовао је Палоц.

Овај пројекат који се бави очувањем животне средине, организован је од стране Светске фондације за природу Адрија (WWF Adria), и он траје већ шест месеци, када су у питању алексиначки средњошколци. Тако, да ове идеје и њихово успешно презентовање на завршници плод су једног озбиљног рада како учесника – ђака, тако и предавача, координатора и свих који су били укључени.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 9 =