Алексиначки пољопривредници добили новац

Буџетска средства намењена развоју пољопривреде у општини Алексинац су почетком октобра исплаћена пољопривредницима који су учествовали на раније расписаном конкурсу. Ове године за меру инвестиција физичких лица која се баве пољопривредом пријавило се 159 домаћинстава и право на подстицаје остварило је 148 учесника. Они су могли појединачно максимално да добију субвенције до 200.000 динара. За ову намену из општинске касе издвојено је 12 милиона динара.

Пољопривредницама је била на располагању и мера осигурања усева и домаћих животиња за коју је било издвојено 500.000 динара. Конкурисало је девет кандидата и свима су одобрена средства у укупном износу од око 290.000 динара.

Пандемија је утицала и на студијска путовања и одлазак на сајмове, па су алексиначки пољопривредници посетили само Новосадски сајам. То путовање је помогнуто буџетским средствима у висини од 75.000 динара, мада је за ове намене било издвојено 200.000 динара. У удружењима која се баве пољопривредом се надају да ће следеће године бити боља епидемијска ситуација и да ће бити реализована нека едукативна путовања намењена, пре свега, младим пољопривредницима спремним да усавршавају своја производна знања, али и сазнања из области заштите и очување животне средине, као значајни предуслов за производњу квалитетне и здраве хране.

Овогодишњи конкурс је показао да је неопходно повећати, макар за милион динара, буџет Фонда за развој пољопривреде у општини Алексинац, како би сви заинтересовани пољопривредници који испуњавају услове добили субвенције. Након неколико година када су средства додељивана по редоследу пријављивања учесника на конкурсу, ове године је била предвиђена бодовна ранг листа на основу које су кандидати и остваривали субвенције.

Имајући у виду значај пољопривреде за овај крај сигурно да је неопходно значајније улагати у ову грану. Али тај процес не зависи само од политичких одлука локалне самоуправе, већ и од спремности самих пољопривредника, нарочито млађих, да прате савремене трендове у производњи. Можда је добар наговештај то што је било више заинтересованих, него што је било средстава.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − fifteen =