Алексиначки Библиобус заинтересовао и енглески Би-Би-Си

Алексиначка библиотека је данас обрадовала ученике у неколико одељења трњанске Основне школе „Стојан Живковић Столе” која им је, осим богатог књижног фонда са којим располаже „Библиобус”, у госте довела и песника Власту Н. Ценића. Екипа коју су чинили директор библиотеке Војкан Поповић, поменути песник Ценић, библиотекар Александар Поповић и књижничар Бранимир Вељковић посетили су осморазредно одељење у Гредетину и четвороразредна одељења у Горњој Пешчаници, Радевцу и Јаковљу.

Библиотека из Алексинца у оквиру свог рада покушава и кроз гостујуће књижевнике да ђацима у основним школама приближи писану реч, односно књигу. Како наглашава директор Поповић са песником Ценићем постоји дугогодишња успешна сарадња. Сам песник нам је потврдио да је чест гост сеоских школа и да му је то велико задовољство.

Власта Ценић, песник, професор и новинар, аутор култне песме на дијалекту „Бате ће се жени” је свој књижевни рад, али и аниматорско умеће представио у великом броју школа на подручју наше општине. И сам ја казао да је у Гредетину био разним послом више пута, али да је поносан што се данас нашао први пут и у осталим селима овог краја која имају школу.

Овај песник је похвалио рад алексиначких библиотекара и нагласио значај „Библиобуса” за школе у сеоским срединама.

– Неколико пута сам Библиобусом већ путовао према Сокобањи оним дивним селима, јер донети књигу на руке детету, па има ли бољег чина, бољег дела. Ова деца у граду, све им је то доступно, све им је то близу, библиотека им је тако једноставна, без неког узбуђења, а овде је то сасвим другачије. Овде је то као неки тренутак радости. Они су сви заволели библиотекара, односно Сашу који им довози књиге.То је тај пријатан однос. Библиотекар треба да буде баш као Саша, ведар, насмејан, доброћудан човек, да размени са њима осећања, књигу, лепу реч и деца онда воле књигу и једва чекају да дође. Велики је то значај да књига дође и до оних најудаљенијих села и до оних читаоца који нису сваког дана у пролазу поред библиотеке – каже у изјави за наш медиј песник Ценић. 

Библиобус у Алексинцу кренуо је са радом већ давне 1975. године и наша општина припада срединама које су међу првима у Србији организовале овакав вид допремања књига. Следеће године навршава се пола века „Библиобуса”. Те године посао комбија обављао је чувени фића. На то нас је посетио директор Поповић.

– Тада је популарно возило Застава 750 ‘фића’, национална класа, кренуо да дели књиге. Идуће године, замена је био ‘варбулг караван’. Достављање књига путем возила прекинуто је 1991. године, а обновљено је 2008. године. Од тада Библиобус континуирано посећује сеоске школе – објашњава први човек алексиначке библиотеке. 

Интересовање за алексиначки Библиобус не постоји само код ученика већ и шире јавности, показује и данашњи догађај. Посету библиобуса селима пратио је и колега који ради за сајт Би-Би-Сија на српском језику који је припремао видео репортажу о данашњем догађају.

А ми вам речима преносимо једну слику која се ретко виђа у данашње време. Песник Власта Н. Ценић када је закорачио у школско двориште придружио се дечацима и девојчицама који су на игралишту пикали лопту. Они су песнику показали фудбалске вештине, а он њима књижевне. Епилог – заједничка фотографија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =