Ulica iza stadiona - Naslovna

Алексиначки академици и војсковође добили улице

Све улице у 72 алексиначка насеља добила су назив, тако да убудуће ни у овој општини неће бити безимених улица или адреса у којима се наводи само име села. На листи скоро 500 новоименованих улица, поред чувених личности из српске историје и значајних догађаја, нашли су се и поједини знаменити Алексинчани, руски генерали, али и страдали за време бомбардовања 1999. године и током рата у бившој Југославији.

У самом Алексинцу је, поред 150 постојећих, још четрдесетак улица добило називе. Тако ће део становника градског насеља од сада живети у улици Алексинчана Добросава Кнезмилојковића, доктора хемије и државног хемичара с краја 19. века, генерала Михаила Рашића, министра и команданта у балканским и Првом светском рату, као и Улици Ристе Прендића, последњег и најчувенијег српског татарина.

Улице у Алексинцу добиће и фолклориста и композитор Владимир Ђорђевић, први доктор геологије у Србији – Прћиловчанин Светолик Радовановић, али и певач Тома Здравковић, који је рођен у Алексинцу. На списку нових алексиначких улица једна ће бити посвећена руском генералу Черњајеву, главнокомандујућем на моравском ратишту, а своју улицу добиће и пуковник Рајевски, који је наводно Толстоју послужио као прототип за лика грофа Вронског у роману „Ана Карењина”.

Неке улице назване су по краљевима Милану, Петру Првом и Александру Карађорђевићу, кнезу Михаилу, војводама Степи и Петру Бојовићу, а на листи новоименованих су и улица Гаврила Принципа и Пашићева.

У Житковцу је именовано 20 улица, а једна ће понети име по рођеној Житковчанки, глумици Бранки Митић. У свом родном Суботинцу улицу ће добити новинарка и песникиња Гордана Брајовић. Такође, и Бован ће имати улицу названу по свом знаменитом Кнез Милојку Ивковићу, зачетнику лозе Кнезмилојковића, који је од кнеза Милоша добио функцију „алексиначког капетана”.

Нека села имаће улице посвећене страдалима у ратовима крајем 20. века. Село Краљево имаће улицу Срђана Величковића, страдалог 1991. у Источној Славонији, Улицу Александра Миленковића – Шоче, страдалог 99. на Косову и Улицу Богомира Арсића – Уче, погинулог у бомбардовању 99. године. У селу Стублина једна улица биће посвећена Милошевић Драгану, страдалом 99. у околини Гњилана.

Иако Алексинчани и даље немају улицу друга Тита, неке улице у алексиначким насељима задржале су назив 25. мај, који се некада славио као Дан младости поводом датума рођења некадашњег председника.

Списак новоименованих улица након одобрења Министарства државне управе и локалне самоуправе, јуче је усвојило и Веће општине Алексинац. Коначну одлуку ипак ће дати одборници на наредној седници Скупштине општине.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 17 =