Алексинац се сутра сећа НАТО агресије

Двадесетчетврта годишњица од почетка бомбардовања на Савезну Републику Југославију биће обележена сутра у Алексинцу.

Церемонија, у организацији Одбора за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац и Удружења бораца народниоослободилачких ратова, ће почети у 10 сатии 30 минута полагањем цвећа на споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца.

Након пригодне комеморативне свечаности и полагања венаца у Алексинцу, делегација Удружења бораца народноослободилачких ратова и представници још неколико патриотских невладиних организација обићи ће и споменик у Горњем Адровцу цивилима које су Бугарски окупатори стрељали фебруара и марта 1917. године као одмазду за Топлички устанак.

− У два дана, крајем фебруара и почетком марта, код Горњег Адровца је стрељано 56 цивила из Гредетина, Горњег Адровца и Доњег Сухотна. Ту осим делегације Удружења бораца долазе и потомци оних који су ту стрељани. Потом ћемо посетити Доњу Пешчаницу и код Дома културе положити цвеће на спомен-обележје Бојану Цветановићу, погинулном војнику у НАТО агресији из овог места. И тиме ћемо заокружити обележавања за 24. март − рекао је Мића Милојевић, секретар овдашњег Удружења бораца.

Ове године Централно државно обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године биће одржано на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, са почетком у 18 часова. Обележавању ће присуствовати највиши државни званичници, представници Војске Србије, Полиције и верских заједница, те одати почаст свим жртвама НАТО бомбардовања и борцима који су храбро бранили своју земљу.

Иначе, Одбор за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, 5. априла званично ће обележити 24. годишњицу бомбардовања Алексинца, када је погинуло 11, а повређено 50 грађана.

Насловна фотографија: Архива.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =